Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Choć czas ich przyrządzania uzależniony jest od tempa starcia ziemniaków, to z pewnością jest to proste, tanie danie, a wszystkie potrzebne składniki posiadamy najczęściej pod ręką.





Potrzebne składniki to:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej
  • dżem, cukier

Placki ziemniaczane - produkty

Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Następnie odcedzić nadmiar wody jeżeli były bardzo soczyste. Wbić jajko i dolać 1/3 szklanki wrzącego mleka oraz wsypać 2 czubate łyżki mąki. Dosolić delikatnie do smaku. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać łyżką. Jeżeli masa wyda się zbyt rzadka można ją zagęścić jeszcze odrobiną mąki, jeżeli za gęsta – dolać odrobinę wrzącego mleka.

Placki ziemniaczane - składniki

Placki smażymy na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor podglądając je od spodu podczas smażenia. Ważne aby były chrupiące, ale nie spalone.

Placki ziemniaczane - smażenie

Do smażenia tego typu rzeczy używam ciężkiej, grubej patelni.

Placki ziemniaczane - usmażone

W wersji na słodko podajemy np. z dżemem lub po prostu posypujemy odrobiną cukru.

Wedle smaku – smacznego 🙂

Placki ziemniaczane

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *