Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki spełniają rolę przystawki lub dodatku do jakiegoś dania. Bardzo efektownie prezentują się na chociażby na imprezie imieninowej – polecam zaserwować, jeżeli zdarza wam się taką imprezę wyprawiać w domu.





Potrzebne składniki to:

  • duże pieczarki (6-7 ja użyłam)
  • 1 jajko
  • żółty ser w plastrach (ja użyłam 3 plastrów)
  • natka pietruszki (ja zużyłam ½)
  • czosnek (2 ząbki)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ cytryny (sok do skropienia)
  • margaryna (do wysmarowania naczynia)
  • pieprz, sól, słodka papryka w proszku (do smaku)

Składniki faszerowane pieczarki

Pieczarki opłukujemy i obieramy. Wykrawamy nóżki i drobno w kosteczkę je szatkujemy.

Siekamy pieczarki

Szatkujemy nać.

Szatkujemy nać

Obieramy i przeciskamy przez maszynkę 2 ząbki czosnku.

Przeciskamy czosnek

Roztrzepujemy jajko.

Roztrzepujemy jajko

Do miseczki z jajkiem wrzucamy poszatkowane nóżki, nać i czosnek oraz 2 łyżki bułki tartej. Solimy i pieprzymy dla smaku – razem mieszamy. Sokiem z cytryny skrapiamy kapelusze pieczarek, a następnie układamy w nich farsz (do 7 pieczarki mi nie wystarczyło dlatego z 7 zrobiło się 6 🙂 ).

Faszerujemy kapelusze

Przykrywamy kawałkami żółtego sera i dla kolorytu posypujemy odrobinką słodkiej papryki.

Żaroodporne naczynie smarujemy na spodzie margaryną i układamy pieczarki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Wyciągamy po około 25-30 min.

przykrywamy_serem

Efekt końcowy:

efekt_koncowy

Faszerowane pieczarki 2

Istnieje jeszcze wiele winnych szkół jak przyrządzić faszerowane pieczarki – tak jest zresztą z  niemalże każdą potrawą. Pieczarek mogliśmy np. nie obierać, tylko piec w skórce i nie w naczyniu żaroodpornym, tylko na gołej blasze. Cóż – mam nadzieję że te wam smakowały tak jak mnie – następnym razem może wypróbujemy inny przepis 🙂

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *