Kolorowy schabowy

Kolorowy schabowy z ziemniaczkami

To kolejna odsłona kotleta ze schabu. Tym razem piętrowy i cały kolorowy schabowy. Ale niech was nie zmyli jego apetyczny wygląd – w smaku jest jeszcze lepszy :) Jak szaleć to szaleć!

Składniki:

  • schab (4 plastry)
  • papryka żółta, czerwona, zielona (każdej ½)
  • pieczarki (3-4 sztuki)
  • ogórki kiszone (2-3 sztuki)
  • musztarda (do posmarowania)
  • cebula (sztuk 1)
  • żółty ser (4 plastry)
  • margaryna (do posmarowania blachy)
  • olej (do podsmażenia pieczarek)
  • pieprz, sól i papryka słodka proszkowana do smaku

Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy i posypujemy szczyptą papryki w proszku – odstawiamy na bok.

Świeżą paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. To samo z ogórkami kiszonymi (tylko nie wycinamy gniazda ;) ).

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy je na oleju delikatnie soląc i pieprząc.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy ją delikatnie na patelni po pieczarkach.

Ponieważ wszystkie składniki jakie będą nam potrzebne mamy już gotowe, wracamy do naszego mięska, które smarujemy z wierzchu cienką warstwą musztardy. Następnie kolejno układamy: pieczarki – kiszony ogórek – cebulkę – paprykę – żółty serek.

Całość układamy na blasze – ja wykładam na niej dodatkowo papier do pieczenia i w tym przypadku dodatkowo smaruję go odrobiną margaryny pod kotletami. Wstawiamy piekarnik na 200 stopni – trzymamy do 30 minut i gotowe :)

Kontrola jakości :)

Kontrola jakości :)

Tagi: ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

1 odpowiedź to Kolorowy schabowy

  1. Mateusz pisze:

    Wypada tylko podziękować, że tworzysz tą stronkę, wkładasz swój wysiłek i trud. Nie mogę już patrzeć tak ślicznie i kolorowo to wygląda, jutro muszę spróbować, jestem przekonany, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a wygląda tak apetycznie, że po prostu nie da się opisać słowami. Pozdrawiam. Moja ulubiona strona, a moze w przyszlosci wideoporadniki tez ;) Mało kto potrafiłby tak ślicznie, dokładnie i z sercem to przygotować. A jak równiutko wszystko poukładane.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>