Roladki schabowe z żółtym serem

Roladki schabowe z żółtym serem

Mało kto kupuje kotlety schabowe „na bieżąco” – tj. potrzebną ilość na dany obiad. Z reguły kupujemy od 1 kg do 2 kg schabu – porcjujemy go i wkładamy do zamrażarki. Wszystko jest w porządku do momentu, kiedy nie przeje nam się zwykły/tradycyjny schabowy w panierce – a prawda jest taka, że z reguły w takiej postaci się go podaje, bo tak jest najszybciej, a jego zapas jest w zamrażalniku.

Poniżej prezentuję pomysł na urozmaicenie naszego schabowego. Z góry zaznaczam, że mogłam rozmrozić więcej kotletów, ale wyszło jak wyszło :) Popracujemy na 3 (a w zasadzie to na 2,5) Nie popełnijcie tego samego błędu :)

Reklama


Potrzebne składniki to: (ich ilość w zależności od tego ile schabowych mamy)

  • kotlety schabowe
  • natka pietruszki
  • masło
  • żółty ser
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej
  • pieprz, sól, papryka słodka

Zaczynamy od umycia kotletów i osuszenia ich. Następnie starannie rozbijamy je tłuczkiem na cienkie plastry.

W małej miseczce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego łyżkę śmietany – wszystko razem mieszamy, solimy i pieprzymy.

W osobnej miseczce podgrzewamy masełko (1 łyżkę) i wrzucamy poszatkowaną drobno natkę pietruszki (oczywiście nie cały pęczek – wyczujecie) po czym wstawiamy na moment do lodówki by stężało.

Kotleciki przyprawiamy szczyptą słodkiej papryki w proszku z obydwu stron. Następnie rozprowadzamy po nich nasze pietruszkowe masełko (tylko z jednej strony) a na nie układamy po 1 plasterku żółtego sera.

Całość zwijamy w rulonik, który na końcu blokujemy na przestrzał dwoma wykałaczkami – staraj się je wbić pod jak najmniejszym kątem, gdyż nie będą ci utrudniały przewracania/obracania kotletami na patelni.

Przygotuj trzy naczynia na: mąkę, wcześniej roztrzepane jajko ze śmietaną i bułkę tartą. I w takiej właśnie kolejności zacznij panierować każdy kotlet.

Smaż na rozgrzanym oleju na najmniejszym ogniu – powolutku, aż się zezłoci, co jakiś czas go obracając. Podany na zdjęciu poniżej z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i buraczkami, na które przepis znajdziesz w jutrzejszym wpisie.

Tagi: , , ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

1 odpowiedź to Roladki schabowe z żółtym serem

  1. Mateusz pisze:

    Mój ulubiony przepis, na pewno skorzystam. Najbardziej podoba mi się, że jest ,,krok po kroku”, i te przygotowania, mniam. Będę często zaglądał, ten przepis jest super. Gratuluję kreatywności, muuuszę spróbować :) Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>