Tradycyjny gulasz wieprzowy

Smaczne, miękkie mięsko w sosie, które można podawać na wiele sposobów. Z chlebem, z makaronem, z kopytkami, z plackami ziemniaczanymi jak i z kluskami śląskimi. Przed wami zapowiadany wczoraj gulasz!



Jeżeli chodzi o składniki to nie musimy się tutaj trzymać miarki – na oko wystarczy 🙂

  • 700 dag mięsa wieprzowego
  • 2-3 cebule
  • przyprawy – pieprz, sól, zile angielskie, liść laurowy, papryka w proszku
  • mąka pszenna
  • smalec (spokojnie 1/3 kostki wystarczy)

Gulasz składniki

Zaczynamy od umycia mięsa, osuszenia go i pokrojenia w kostkę. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Do płaskiego naczynia wsypujemy trochę mąki i obtaczamy w niej mięso. Na patelni rozgrzewamy smalec i je obsmażamy na złocisty kolor.

Mięso

Obtaczanie mięsa

Podsmażamy mięso

W garnku gotujemy wodę – taką ilość by po wrzuceniu mięsa było ono minimalnie zakryte. Do wody wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, ziarnka pieprzu (wszystko według uznania). Kiedy mięsko będzie obsmażone, wrzucamy je do garnka i gotujemy.

Gotujemy mięso

W międzyczasie obieramy cebulę (ja do mojej ilości mięsa użyłam 2,5). Kroimy ją w talarki i jak już skończymy obsmażać mięso na tej samej patelni (nie musimy jej myć tylko dokładamy znowu trochę smalcu), podsmażamy ją. Kiedy zmięknie i się zarumieni, obsypujemy ją około 2 łyżkami mąki, która została nam po obtaczaniu mięsa. W ten sposób trzymając je razem na patelni (ciągle mieszając) uzyskujemy zasmażkę. Wrzucamy ją do garnka.

Zasmażka

Ponieważ wszystkie składniki mamy już w środku, mięso zrumienione, sosik brązowawy, dosypujemy jeszcze tylko trochę papryki. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Należy pamiętać o tym, aby często do niego zaglądać i mieszać je, bo lubi przywierać do spodu – a przypalić go raczej nie chcemy.

gotowanie

Bomba – już gotowe 🙂 Mięsko mięciutkie – sosik pół gęsty – palce lizać!

Kluski z sosem

Gulasz z chlebem

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *