Zrazy z szynki

Zrazy z kaszą

Jeżeli nie macie ochoty po raz kolejny piec mięsa od szynki, zróbcie z niego zrazy. Z pewnością będzie to ciekawe urozmaicenie dla waszej rodzinki, zwłaszcza kiedy podasz je z kaszą, którą w wielu domach tak rzadko się już spożywa.

Potrzebne składniki to:

  • 1 kg mięsa od szynki
  • 15-20 dag boczku wędzonego
  • kasza
  • olej
  • 1-2 cebule
  • 3-4 ogórki
  • mąka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • wykałaczki

Produkty na zrazy

Formuła jest bardzo podobna do gulaszu – w zasadzie większość mięs w sosie przygotowuje się podobnie. Zatem zaczynamy od umycia naszego kawałka mięsa i osuszenia go. Następnie kroimy go w plastry w poprzek włókien. Nie przesadźcie by były za cienkie, gdyż mięso od szynki jest dosyć suche co mogłoby spowodować po rozbiciu „rozłażenie” się go. Kiedy mamy już gotowe rozbite kotleciki, zabieramy się za ich przyprawianie – klasycznie szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki z obu stron.

Przygotowujemy mięso

Kroimy boczek w paseczki (niestety mój nie był za wysoki, przez co do każdego kotlecika będą wkładała do zawinięcia po dwa kawałki).

Reklama


Kroimy wzdłuż ogórki, by uzyskać nie za grube paseczki – powinny być podobne grubością do paseczków boczku.

mieso_i_boczek

Kroimy ogórki

Układamy je na kotleciku i zawijamy w rulonik, który na końcu zabezpieczamy przed rozwinięciem wykałaczką. Obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.

Zawijamy mięso

Smażymy zrazy

W czasie kiedy obsmażają nam się nasze zraziki, obieramy i szatkujemy cebulkę na tzw. piórka – tj. na pół i w cieniutkie plasterki (by nie  przytłoczyła naszego dania). Kiedy zrazy będą już obsmażone na jasno-złoty kolor, na tej samej  patelni podsmażamy cebulkę.

Kroimy cebulę

Smażymy cebulę

W garnku gotujemy trochę wody z paroma kuleczkami ziela angielskiego (3-4) i liśćmi laurowymi (3-4). Można wsypać też parę kuleczek czarnego pieprzu. Układamy w nim obsmażone zrazy i podsmażoną cebulkę. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości. Jeżeli lubicie bardzo gęsty sos, możecie go zagęścić odrobiną mąki – jednak ten nasz nie jest bardzo wodnisty, dzięki temu że zrazy obtaczaliśmy w mące. Jeżeli uznacie, że sosu jest za mało – dolejcie jeszcze trochę wody do garnka.

Zrazy z cebulką

Zrazy z mięsa od szynki są pysznie kruche i chude. Boczek z ogórkiem w środku dodają im pikanterii. W połączeniu z kaszą polaną sosem – danie pierwszoligowe :)

Zrazy

Zrazy z kaszą

Tagi: ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>