Sobotni obiad będzie w całości zaciągnięty z przepisu mojej teściowej. Placki z piersi z kurczaka z dodatkiem pieczarek i papryki. W całości zachowałam wskazane proporcje i sposób przyrządzenia, nic tym razem nie dodając od siebie
Potrzebne składniki to:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1,5-2 papryki
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- olej do smażenia
Miałam małą pierś, więc użyłam 1,5 papryki. Jeżeli macie więcej, lub dużą pierś, to kupcie również trochę więcej pieczarek. Opcjonalnie można dołożyć jeszcze 1 ogórka konserwowanego – ja akurat nie miałam.
1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Solimy do smaku.
2. Pieczarki obieramy, przekrajamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Jeżeli dostałyście duże (moje akurat były stosunkowo małe), to możecie je przekroić nawet na 4 i w plasterki. Co do ogonków – ja staram się ich używać jak najmniej, bo mi po prostu średnio smakują.
3. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobniuteńką kosteczkę.
4. Paprykę myjemy, osuszamy, wykrajamy ze środka to co zbędne i również kroimy w drobną kosteczkę.
5. Całość mieszamy w misce do której wbijamy 2 całe jaja i 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Te składniki zetną nam całość.
6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na raczej wolnym ogniu, by nie spaliły z zewnątrz, a ładnie usmażyły w środku. Ich kształt formuję już na patelni za pomocą dwóch łopatek.
P.S. 1: Z podanych składników usmażyłam 8 placuszków widocznych na zdjęciach.
Reklama
P.S. 2: Najlepiej smakują na świeżo – podane zaraz po usmażeniu, bo wtedy są ciepłe i chrupiące. Nie zostawiajcie zbyt wiele na następny dzień
Palce lizać! Smacznego
Pyszności! Uwielbiam takie siekane kurczakowo-warzywne kotleciki!
Jutro robię, nie wiedziałam, że to takie proste
świetne, wyglądają genialnie, a zapewne jeszcze genialniej smakują, aż się jeść chce od samego patrzenia takie apetyczne, pozdrawiam
pyszne placki polecam
placuszki sa przepyszne juz kiedys robilam…. tylko zastanawiam sie teraz z czym je podac ziemniaki?, ryz? i z jaka salatka czy tez sorowka? ma ktos jakis pomysl?????
Ja zwykle podaje bez niczego. Próbowałam ryż, ale jakoś średnio się przyjął
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
Pyszne są te placuszki! Mój mąż stwierdził że smakują mu trochę jak chipsy paprykowe:)
Dziękuje za przepis! Świetne są te placuszki. Trochę zmodyfikowałam Pani przepis ale dzięki temu przepisowi wyszło genialnie!
Jak na pierwszy raz jestem zadowolona. Dziękuje, pozdrawiam.
Przepyszne są te placuszki, uwielbiam je!! Ja je zawsze podaję z frytkami i sosem czosnkowym, który robię na bazie śmietany do tego łyżka majonezu, czosnek, sól i pieprz. Polecam