Placki z piersi z kurczaka

Placki z piersi z kurczaka

Sobotni obiad będzie w całości zaciągnięty z przepisu mojej teściowej. Placki z piersi z kurczaka z dodatkiem pieczarek i papryki. W całości zachowałam wskazane proporcje i sposób przyrządzenia, nic tym razem nie dodając od siebie :)

Potrzebne składniki to:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1,5-2 papryki
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Miałam małą pierś, więc użyłam 1,5 papryki. Jeżeli macie więcej, lub dużą pierś, to kupcie również trochę więcej pieczarek. Opcjonalnie można dołożyć jeszcze 1 ogórka konserwowanego – ja akurat nie miałam.

Placki z piersi - składniki

1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Solimy do smaku.

Kroimy piersi

2. Pieczarki obieramy, przekrajamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Jeżeli dostałyście duże (moje akurat były stosunkowo małe), to możecie je przekroić nawet na 4 i w plasterki. Co do ogonków – ja staram się ich używać jak najmniej, bo mi po prostu średnio smakują.

Kroimy pieczarki

3. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobniuteńką kosteczkę.

Kroimy cebule

4. Paprykę myjemy, osuszamy, wykrajamy ze środka to co zbędne i również kroimy w drobną kosteczkę.

Kroimy paprykę

5. Całość mieszamy w misce do której wbijamy 2 całe jaja i 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Te składniki zetną nam całość.

miska

6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na raczej wolnym ogniu, by nie spaliły z zewnątrz, a ładnie usmażyły w środku. Ich kształt formuję już na patelni za pomocą dwóch łopatek.

Smażymy placki

smazymy_placki_2

P.S. 1: Z podanych składników usmażyłam 8 placuszków widocznych na zdjęciach.

Reklama


P.S. 2: Najlepiej smakują na świeżo – podane zaraz po usmażeniu, bo wtedy są ciepłe i chrupiące. Nie zostawiajcie zbyt wiele  na następny dzień :)

Palce lizać! Smacznego :)

Placki z piersi z kurczaka

Placki z piersi z kurczaka

Placki z piersi z kurczaka 3

Tagi: ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

10 odpowiedzi to Placki z piersi z kurczaka

  1. Nashelly pisze:

    Pyszności! Uwielbiam takie siekane kurczakowo-warzywne kotleciki! :)

    Odpowiedz
  2. Jutro robię, nie wiedziałam, że to takie proste

    Odpowiedz
  3. Edyta pisze:

    świetne, wyglądają genialnie, a zapewne jeszcze genialniej smakują, aż się jeść chce od samego patrzenia takie apetyczne, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Jolusia pisze:

    pyszne placki polecam

    Odpowiedz
  5. mary123 pisze:

    placuszki sa przepyszne juz kiedys robilam…. tylko zastanawiam sie teraz z czym je podac ziemniaki?, ryz? i z jaka salatka czy tez sorowka? ma ktos jakis pomysl?????

    Odpowiedz
  6. Przepis pisze:

    Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    Odpowiedz
  7. Ania pisze:

    Pyszne są te placuszki! Mój mąż stwierdził że smakują mu trochę jak chipsy paprykowe:)

    Odpowiedz
  8. Anna pisze:

    Dziękuje za przepis! Świetne są te placuszki. Trochę zmodyfikowałam Pani przepis ale dzięki temu przepisowi wyszło genialnie! :) Jak na pierwszy raz jestem zadowolona. Dziękuje, pozdrawiam.

    Odpowiedz
  9. aggiie_aa pisze:

    Przepyszne są te placuszki, uwielbiam je!! Ja je zawsze podaję z frytkami i sosem czosnkowym, który robię na bazie śmietany do tego łyżka majonezu, czosnek, sól i pieprz. Polecam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>