Żeberka w sosie grzybowym

Gotowane mięso – zamiast smażonego, podane z kaszą – a nie z ziemniakami, to zawsze dobra odmiana w codziennym menu. Do tego słoik konserwowych ogórków i obiad na niedzielę gotowy.





Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2-3 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • kostka smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy – sól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, majeranek, czosnek w proszku, liść laurowy, ziele angielskie

Żeberka - składniki

Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie porcjujemy według uznania.

Przyprawiamy każde z osobna szczyptą soli,  pieprzu ziołowego, czosnkiem w proszku, papryką w proszku i majerankiem.

Przygotowujemy żeberka

Przykrywamy talerzem lub obwijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na jakieś 40 minut.

Żeberka

Grzyby zalewamy letnią lub ciepłą wodą i odstawiamy by się namoczyły – zmiękły. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w pół-talarki – nie za cienko.

Moczymy grzyby

Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym smalcu – ja zużywam około pół kostki na całe smażenie. Przekładamy je następnie do garnka z gotującą się wodą w której są 2 listki laurowe i 5 ziarenek ziela anielskiego. Wody leję tyle, aby prawie przykryła żeberka. Już po przełożeniu z patelni do garnka pierwszej partii, wrzucam odcedzone z wody grzybki.

Smażymy żeberka

Smażymy żeberka

Żeberka w sosie

Wciąż na tej samej patelni podsmażam delikatnie cebulkę, a w momencie kiedy już zacznie się rumienić wsypuję 2 łyżki mąki pszennej i razem mieszam całość. Tą gotową zasmażkę w całości przekładam do garnka z żeberkami. Jeżeli coś z obsmażania mięsa zostało jeszcze na patelni, to podlewam odrobiną wody i wlewam do całości.

zeberka_z_cebulka

calosc_gotujemy

Całość gotuję/duszę pod przykryciem na małym ogniu około godzinę-półtorej, aż mięso będzie miękkie. Podaję z kaszą i ogórkiem.

Żeberka w sosie grzbowym

Żeberka w sosie grzybowym

Tagi: ,

One Reply to Żeberka w sosie grzybowym

  1. Takich pysznych żeberek jeszcze nie jadłem – muszę koniecznie spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *