Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Dla amatorów papryki świetny smakołyk z atrakcyjnym wsadem 🙂 Coś w stylu ładnie wygląda, dobrze smakuje.

Składniki:

  • 4 świeże papryki
  • 25 dkg mięsa mielonego
  • 2 torebki ryżu
  • duży jogurt naturalny
  • magii w płynie (parę kropli)
  • ogórek kiszony (ze dwa wystarczą)
  • pomidor (albo świeży albo suszony w zalewie)
  • cebulka (1 średnia lub dwie malutkie)

Przyprawy: tymianek, oregano, papryka słodka, sól.

Faszerowana papryka - składniki

Paprykę należy umyć, przekroić wzdłuż i wyciąć gniazdo nasienne oraz białe włókna. Następnie zanurz je na 3-4 minuty we wrzącej osolonej wodzie – jest to bardzo ważne!

Reklama


Ryż ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobno poszatkuj w kosteczkę i podsmaż na odrobinie oleju aż się zeszkli. Następnie dołóż do niej mięso mielone i przyprawy –  płaską łyżką tymianku, płaską łyżeczką pieprzu ziołowego i słodkiej papryki (dodaj mniej jeżeli nie lubisz, gdyż danie jest bardzo pikantne). Delikatnie posól.

papryka

Szatkujemy cebulę

cebula-z-przyprawami

Ryż po ugotowaniu przesyp do miski i skrop odrobiną maggi – wymieszaj. Opcjonalnie skrój 2 ogóreczki kiszone w kosteczkę. Możesz również dla pikanterii smakowej dołożyć po jednym małym kawałeczku suszonego pomidora w zalewie lub świeżego. Ryż wymieszaj z mięsem i ogórkiem.

miski

miski2

Nafaszeruj całością papryczki i na wierzch połóż po kawałeczku pomidorka. Wstaw (na delikatnie wysmarowanej blasze) do piekarnika rozgrzanego do 190’C. Zapiekaj. Pod koniec polej każdą dużą łyżką śmietany wymieszanej z łyżką bazylii. Jeszcze chwilkę przytrzymaj w piekarniku.

Czas trzymania papryczek w piekarniku nie musi być długi, ważne, by były tylko gorące, ponieważ wszystkie składniki zostały wcześniej tak przygotowane, że można by je było od razu jeść.

Faszerowane papryki

faszerowane-papryki-02

Faszerowane papryki

Mam nadzieję, że będzie wam smakować.

Faszerowana papryka

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *