Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie

Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie

Za przygotowanie tego dania musimy się zabrać dzień wcześniej – najlepiej wieczorkiem. Przygotujemy bowiem marynatę, w której będą leżały nasze filety.

Składniki jakich potrzebujemy to:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Duży jogurt naturalny

Przyprawy: sól, tymianek, pieprz ziołowy, suszone pomidory (wiórki)

Do podania np. z:

  • brązowym ryżem
  • pomidorkami koktajlowymi

Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie - składniki

1. Odlewamy połowę jogurtu i przyprawiamy ją ½ łyżki pieprzu ziołowego, 1/3 łyżeczki soli, łyżką suszonych pomidorów i (bardziej) czubatą łyżką tymianku. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką.

Garnuszek z przyprawami

2. Piersi myjemy, odcinamy i wyrzucamy włókna, osuszamy papierowym ręcznikiem. Pozostawiamy je w kawałku.

Piersi z kurczaka

3. Wkładamy piersi do ciasnego, zamykanego pojemnika i zalewamy przyprawionym jogurtem. Wstawiamy do lodówki.

Piersi w marynacie

4. Następnego dnia, w zbliżającej się porze obiadowej, gotujemy ryż, a filety wraz z marynatą zamykamy w folii aluminiowej i wkładamy do piekarniku rozgrzanego do 160’C. Pieczemy około 25-30 minut.

gotujemy

5. W tym czasie, już mniej obficie, doprawiamy resztę jogurtu która nam została suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Tym jogurtowym sosem polejemy ryż.

Sos na bazie jogurtu naturalnego

6. Obiad gotowy – smacznego 🙂

Filety z kurczaka w miodowej marynacie

Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie

reklama


Tagi: , , , , ,

2 komentarze to Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie

  1. Justka napisał(a):

    Dziś mam na obiad 🙂
    Podam dam znać jak zasmakowało 🙂
    Dziekuje za inspiracje.
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *