Za przygotowanie tego dania musimy się zabrać dzień wcześniej – najlepiej wieczorkiem. Przygotujemy bowiem marynatę, w której będą leżały nasze filety.
Składniki jakich potrzebujemy to:
- 2 piersi z kurczaka
- Duży jogurt naturalny
Przyprawy: sól, tymianek, pieprz ziołowy, suszone pomidory (wiórki)
Do podania np. z:
- brązowym ryżem
- pomidorkami koktajlowymi
1. Odlewamy połowę jogurtu i przyprawiamy ją ½ łyżki pieprzu ziołowego, 1/3 łyżeczki soli, łyżką suszonych pomidorów i (bardziej) czubatą łyżką tymianku. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką.
2. Piersi myjemy, odcinamy i wyrzucamy włókna, osuszamy papierowym ręcznikiem. Pozostawiamy je w kawałku.
3. Wkładamy piersi do ciasnego, zamykanego pojemnika i zalewamy przyprawionym jogurtem. Wstawiamy do lodówki.
4. Następnego dnia, w zbliżającej się porze obiadowej, gotujemy ryż, a filety wraz z marynatą zamykamy w folii aluminiowej i wkładamy do piekarniku rozgrzanego do 160’C. Pieczemy około 25-30 minut.
5. W tym czasie, już mniej obficie, doprawiamy resztę jogurtu która nam została suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Tym jogurtowym sosem polejemy ryż.
6. Obiad gotowy – smacznego 🙂
Dziś mam na obiad 🙂
Podam dam znać jak zasmakowało 🙂
Dziekuje za inspiracje.
Pozdrawiam 🙂
Justka – dzięki za komentarz. Będę ciekawa twojej opinii o filetach 🙂