Pizza

Pizza

Ponownie zamarzyła mi się w ramach obiadu. Zamieszczałam już w styczniu przepis na domową pizzę na blogu – http://bettycook.pl/2013/01/pizza/. Zdania nie zmieniam – nadal chwalę tamto ciasto, choć kołeczka nie wyszły idealnie 😉 Tamten podpiek jest zarówno smaczny oraz bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Dzisiejszy będzie również łatwy i bardzo smaczny, lecz w jego przygotowanie będziemy musieli włożyć dużo więcej czasu.



Przepis na to ciasto zaczerpnę łam ze strony, na której znajdują się przepisy Magdy Gessler. Uważam, że był naprawdę warto. Jeżeli sami chcecie się o tym przekonać, wykonajcie je zgodnie z instrukcją poniżej 🙂

Składniki:

  • 340 g mąki
  • 5 g suszonych drożdży (ja użyłam 7 g świeżych prasowanych)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 250 ml letniej wody

Pizza - składniki

A teraz po kolei: Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Całość odstawiamy na 10 minut. W tym czasie w dużej misce mieszamy mąkę razem z solą i cukrem, po czym dolewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Całość wykładamy na oprószony mąką blat czy stolnicę i wyrabiamy ciasto przez około 5-10 minut w celu uzyskania jednolitej (w miarę jak na pierwszy raz;) ) konsystencji. Odstawiamy je, by sobie poleżało 10 minut.

miski

Ciasto na pizze

Ciasto na pizze

Następnie dodajemy oliwę i ponownie całość razem wyrabiamy (ciasto już jest przyjemne w dotyku 🙂 ). Dzielimy je na dwie równe części/kulki i przykrywamy folią aluminiową. Teraz najlepsze – odstawiamy je na jakieś 45 minut by urosło (dwukrotnie zwiększyło swoją objętość). Moje dwukrotnie nie zwiększyło, ale na szczęście wystarczyło 😉

Ciasto na pizze

przykrywamy_folia_aluminiowa

folia_aluminiowa

W trakcie tego długiego oczekiwania na wyrośnięcie ciasta, możemy przygotować sobie składniki na wierzch. Tego czasu jest tak dużo, że nawet można po coś podskoczyć do sklepu 😉 Zrobiłam przegląd w lodówce i w szafkach i zrobiłam jeszcze dwa sosy: mocno czosnkowy (majonez, śmietana, czosnek – dużoooo) i „pomidorowy” (śmietana, majonez, ketchup, wspomniana we wcześniejszych przepisach „diaboliczna” Harissa).

Produkty na wierzch pizzy

Ciasto rozwałkowujemy na kółeczka o średnicy mniej więcej 30 cm, układamy składniki na wierz i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230’C na około 15 minut.

Wałkujemy ciasto

Pizza 01

Pizza

Uwierzcie – była rewelacyjna!!! Faktycznie, podpiek miał bardzo oryginalny, nietypowy smak (może to zasługa tej oliwy z oliwek, a może po prostu przez to, że tak długo i starannie należało je wyrabiać?) No cóż, zniknęła w całości w ciągu 10 minut 🙂

Pizza

Pizza

Pizza z ananasem

Tagi: , , , ,

3 komentarze to Pizza

  1. caperucita napisał(a):

    Ładne zdjęcia, apetycznie wygląda, tylko ten wałek… 🙂
    Pizzy się przecież nie wałkuje.

  2. Betty napisał(a):

    Klasyka, ale to domowa pizza 🙂

  3. Pizzerinka napisał(a):

    Należy pamiętać, że najważniejsze tutaj jest ciasto – istotne jest, by było jak najcieńsze, ale także odpowiednio proporcjonalne jeżeli chodzi o składniki, które zawiera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *