Placki ziemniaczane

Dowiedziałam się przypadkowo o małym sekrecie, który „ulepsza” tradycyjne placki ziemniaczane. Ulepszenie polega na tym, że placki nie czernieją, a całą filozofią jest dodanie do ziemniaczanego ciasta dwóch łyżek śmietany. Spróbowałam, działa, a placki otrzymały nowy, inny smak.





Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1/3 szklanki wrzącego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli do smaku
  • olej do smażenia
  • dwie łyżki gęstej śmietany

Jeżeli placki robimy z dodatkiem mięsa, np. placki po węgiersku, możemy dodać drobno poszatkowaną cebulę.

Placki ziemniaczane - składniki

Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce uważając przy końcówce na palce 😉 Odlewamy nadmiar wody, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę, wlewamy wrzące mleko, dosalamy do smaku, dodajemy śmietanę i wszystko razem starannie mieszamy. Placki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy do zezłocenia.

Ścieramy ziemnaiki

Smażymy placki

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *