Ciasteczka pieguski

Niedawno spotkałam się ze znajomą i w trakcie raczenia się filiżanką dobrej herbaty, chrupałyśmy „Pieguski”. To właśnie rozmowa przy tych ciasteczkach zainspirowała mnie, by samodzielnie upiec je w domu. Oczywiście pojawiło się w głowie pytanie – zaraz, zaraz, a co zrobić aby zachowały się w niej kawałki czekolady, a nie rozpuściły w piekarniku…?

Aniu – przepis na domowe ciasteczka a’la pieguski specjalnie dla ciebie 🙂 Szkoda że mieszkasz tak daleko i dzisiaj nie możesz ich spróbować… 🙂




Potrzebne składniki to:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka masła (najlepiej miękkiego)
  • 1 szklanka cukru kryształowego
  • 1 jajko
  • ½  łyżeczki soli
  • ½  łyżeczki sody
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka żurawiny

Pieguski składniki

Zaczynamy od utarcia masła ze szklanką cukru. Aby nam to szybko i sprawnie poszło, dobrze jest mieć miękkie masło, lub trochę twardsze wyjąć wcześniej z lodówki, aby doszło do temperatury pokojowej. Następnie wbijamy jajko i mieszamy całość łyżką.

Pieguski - wyrabiamy ciasto

pieguski-wyrabiamy-ciasto2

Następnie dodajemy sodę, sól, mąkę i ponownie całość dokładnie mieszamy bądź miksujemy (zrobisz jak wolisz, ja starannie wymieszałam – nie chciało mi się rozkładać z mikserem).

Czekoladę kroimy w kosteczkę, ale nie za drobną.

Ciasto na pieguski

czekolada

Pozostało nam już tylko wrzucić do ciasta czekoladę oraz bakalie (orzechy i żurawinę). Mieszamy całość bardzo starannie i lepimy z powstałej masy kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego (pamiętaj, aby robić to w miarę szybko, by czekolada się nie rozpuściła od ciepła twoich rąk).

Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość spore odstępy, gdyż w trakcie pieczenia kuleczki się „rozleją” na „placuszki” 😉 Wykorzystałam do jednej partii ciasta dwie blachy – łącznie wyszło mi 31 kuleczek – ciasteczek.

Dodajemy czekoladę i bakalie

Ciasteczka pieguski

Wsadzamy je na mniej więcej 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200’C pilnując, by się nie przypaliły 🙂

Pieguski do piekarnika

Gotowe – chrupiemy jak ostygną!

Ciasteczka pieguski

Ciasteczka pieguski

Tagi: , , ,

11 komentarzy to Ciasteczka pieguski

  1. Nemi napisał(a):

    Lubię takie ciasteczka, koniecznie muszę je upiec:)

  2. nick napisał(a):

    Wyglądają cudnie, uwielbiam ciasteczka 🙂

  3. ;** napisał(a):

    Moje ciasteczka są właśnie w piekarniku 🙂 Mam nadzieje że wyjdą 😉 Pozdrawiam 🙂

  4. Angel napisał(a):

    ciasteczka w piekarniku wspaniale pachną i cudnie się rozpłynęły 🙂 czekam aby je wyciągnąć i spróbować :p aż mi ślinka cieknie na sam widok 😀 ciekawe czy smakują tak dobrze jak wyglądają ;*

  5. diana napisał(a):

    Witam! Udały się ! Właśnie je upiekłam,z podwójnej ilości składników 😉 Trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam 2 łyżki śmietany i cukier waniliowy. Pachną wspaniale,a najlepiej smakują na gorąco ze szklanką mleka. Moi chłopcy się zajadali. Wielkie Dzięki za przepis:) Pozdrawiam!!!

  6. Natalia napisał(a):

    Ciasteczka są wyśmienite. Identycznie smakują jak te ze sklepu a może i nawet lepiej. Chyba często będą widniały u mnie na stole.

  7. mrrr napisał(a):

    ile ciastek wyszło z tego przepisu? 😉

  8. izus napisał(a):

    Witam, czy zamiast masła może być margaryna??

  9. Przezwtorek_ napisał(a):

    Przepis jest genialny! Robiłam go 2 razy ;d Pierwszy raz dodałam masła, a za drugim margaryny 😉 Zdecydowanie polecam masło ;d Ciastka z margaryną są też dobre, ale wychodzą tak jakby się jadło sam cukier kryształ…. Zamiast gorzkiej czekolady polecam dodać mlecznej 😉 Ciasteczka naprawdę smakują jak ze sklepu 😉

Odpowiedz na „dianaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *