Ciasteczka pieguski

Ciasteczka pieguski

Niedawno spotkałam się ze znajomą i w trakcie raczenia się filiżanką dobrej herbaty, chrupałyśmy „Pieguski”. To właśnie rozmowa przy tych ciasteczkach zainspirowała mnie, by samodzielnie upiec je w domu. Oczywiście pojawiło się w głowie pytanie – zaraz, zaraz, a co zrobić aby zachowały się w niej kawałki czekolady, a nie rozpuściły w piekarniku…?

Aniu – przepis na domowe ciasteczka a’la pieguski specjalnie dla ciebie :) Szkoda że mieszkasz tak daleko i dzisiaj nie możesz ich spróbować… :-)

Potrzebne składniki to:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka masła (najlepiej miękkiego)
  • 1 szklanka cukru kryształowego
  • 1 jajko
  • ½  łyżeczki soli
  • ½  łyżeczki sody
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka żurawiny

Pieguski składniki

Zaczynamy od utarcia masła ze szklanką cukru. Aby nam to szybko i sprawnie poszło, dobrze jest mieć miękkie masło, lub trochę twardsze wyjąć wcześniej z lodówki, aby doszło do temperatury pokojowej. Następnie wbijamy jajko i mieszamy całość łyżką.

Pieguski - wyrabiamy ciasto

pieguski-wyrabiamy-ciasto2

Następnie dodajemy sodę, sól, mąkę i ponownie całość dokładnie mieszamy bądź miksujemy (zrobisz jak wolisz, ja starannie wymieszałam – nie chciało mi się rozkładać z mikserem).

Czekoladę kroimy w kosteczkę, ale nie za drobną.

Ciasto na pieguski

czekolada

Pozostało nam już tylko wrzucić do ciasta czekoladę oraz bakalie (orzechy i żurawinę). Mieszamy całość bardzo starannie i lepimy z powstałej masy kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego (pamiętaj, aby robić to w miarę szybko, by czekolada się nie rozpuściła od ciepła twoich rąk).

Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość spore odstępy, gdyż w trakcie pieczenia kuleczki się „rozleją” na „placuszki” ;) Wykorzystałam do jednej partii ciasta dwie blachy – łącznie wyszło mi 31 kuleczek – ciasteczek.

Dodajemy czekoladę i bakalie

Ciasteczka pieguski

Wsadzamy je na mniej więcej 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200’C pilnując, by się nie przypaliły :)

Pieguski do piekarnika

Gotowe – chrupiemy jak ostygną!

Ciasteczka pieguski

Ciasteczka pieguski

Tagi: , , ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

3 odpowiedzi to Ciasteczka pieguski

  1. Nemi pisze:

    Lubię takie ciasteczka, koniecznie muszę je upiec:)

    Odpowiedz
  2. nick pisze:

    Wyglądają cudnie, uwielbiam ciasteczka :)

    Odpowiedz
  3. ;** pisze:

    Moje ciasteczka są właśnie w piekarniku :) Mam nadzieje że wyjdą ;) Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>