Kurczak pieczony klasycznie

Kurczak pieczony klasycznie

Na każde danie znajdą się setki różnych przepisów i setki różnych wykonań. Z tą klasyką pieczenia kurczaka też jest podobnie. Nasze pieczenie opiera się głównie na tym co wynieśliśmy z domu i jak się do tego zabierała mama. Dlatego z tym „klasycznie” umieszczonym w tytule rozciąga się niewyobrażalnie szeroki wachlarz możliwości.



Przedstawiona wersja jest u mnie w domu swego rodzaju eksperymentem, gdyż w moim pojęciu „klasycznie” oznacza: wcześniejsze (dzień przed) umycie i osuszenie kurczaka, posolenie go i popieprzenie oraz natarcie zmiażdżonym w maszynce czosnkiem – na drugi dzień upieczeniem go w formie wysmarowanej margaryną – tak robiła zawsze moja mama).

A dzisiaj upieczemy kurczaka właśnie tak:

Składniki:

  • kurczak
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • przyprawy: 1 listek laurowy, łyżka tymianku, łyżka rozmarynu, sól, pieprz
  • łyżka masła (do natarcia kurczaka)
  • parę kropli oleju (na dno naczynia)
  • kostka rosołowa (1/4)

Pieczony kurczak - składniki

1. Myjemy kurczaka i osuszamy go.

2. Myjemy marchew, obieramy i kroimy w kostkę.

3. Obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę.

4. Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego natłuszczonego paroma kroplami oleju.

Myjemy kurczaka, kroimy marchew

5. Kurczaka nacieramy masłem, solą, pieprzem, posypujemy rozmarynem, tymiankiem i rozgniecionym listkiem laurowym.

6. Układamy kurczaka na warzywach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200’C.

sypiemy-kurczaka

7. Po około 10-15 minutach pieczenia podlewamy go szklanką wody w której rozpuściliśmy ¼ kostki rosołowej.

8. Pieczemy aż się ładnie zarumieni (maks do godziny) w takcie co jakiś czas go podlewając rosołkiem z warzywami który jest jego podkładem.

Kurczak w piekarniku

9. Podajemy z ziemniaczkami i ugotowaną marchewką, ewentualnie z białym pieczywem i sałatą…

Kurczak pieczony klasycznie

Tagi: ,

4 komentarze to Kurczak pieczony klasycznie

  1. wołomin napisał(a):

    i kurczaczek pięknie nam się piecze w glutaminianie sodu i 15 innych chemicznych ”przyprawach” z kostki rosołowej 🙂

  2. Betty napisał(a):

    Nie zaprzeczam, zwykle piekę bez kostki, tym razem skorzystałam z innego przepisu.

  3. Magda napisał(a):

    Wyszedł idealne. dziękuje:)

  4. aga76 napisał(a):

    zamiast kostki można podlać wodą, a przyprawy zrobią swoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *