W tej propozycji nie ma żadnych przeciwwskazań, aby mięso wieprzowe zamienić na wołowe. Przepis identyczny, dlatego nic nie zepsujesz 🙂 Fajna gulaszowa odmiana – po meksykańsku oczywiście 😉
Składniki:
- 70 dkg mięsa wieprzowego lub wołowego
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka czerwonej fasoli
- 3 pomidorki
- 1 cebula
- kostka rosołowa
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa
Przyprawy: łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz do smaku.
1. Mięso umyj, osusz i po porcjuj według uznania.
2. Obtocz w mące.
3. Obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano, posól i popieprz do smaku.
4. Pod koniec obsmażania dołóż poszatkowaną w pół talarki cebulkę.
5. Przełóż do garnka.
6. Pomidorki sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Przełóż do garnka z mięsem.
7. Pół kostki rosołowej rozpuść w 500 ml zagotowanej wody i wlej do garnka.
8. Przypraw papryką.
9. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas mieszaj by nie przywarło do dna garnka.
10. Dołóż fasolkę z puszki (wcześniej przepłucz ją na sitku z zalewy).
11. Dołóż kukurydzę z puszki.
12. Podgotuj wszystko razem aby było ciepłe.
Podaję z ryżem 🙂
Wygląda smakowicie 🙂