Zupa pizza

Zupa Pizza

Myślę, że zupa pizza posmakuje wam tak samo jak mojej familii. Kiedy spróbowałam ją po raz pierwszy u mojej teściowej, byłam pewna, że prędzej czy później zagości w moim domu oraz na blogu.

Skąd nazwa? Nie wiem – może za sprawą tych mizernych trzech łyżeczek przyprawy do pizzy, które użyjemy 😉 A może za sprawą wyglądu… ? Ważne, że jest naprawdę smaczna i tak bardzo treściwa, że o drugim daniu nikt nawet nie pomyśli 🙂



Składniki: (ich ilość oczywiście możecie zwiększyć do potrzeb własnej rodziny – nas dorosłych jest dwoje, a obiadu na dwa dni :D)

  • 70 dkg mięsa mielonego
  • 70 dkg pieczarek
  • 1 kg dojrzałych pomidorów (ewentualnie 2 puszki krojonych bez skórki)
  • 1 cebula
  • przyprawa do pizzy (3 łyżeczki)
  • 2 serki topione śmietankowe
  • olej (użyjemy do smażenia)
  • ¼ kostki masła (użyjemy do smażenia)
  • sól, pieprz (do smaku)

Zupa pizza - składniki

Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki. Nie za cienkie, tak około 3 mm grubości. Osobiście średnio przepadam za nóżkami z grzybów, więc dość sporo je skróciłam.

pieczarki

Pomidorki parzymy (zalewamy wrzątkiem i liczymy do 20-stu – sprawdzony sposób od lat) i obieramy je ze skórki. Wykrawamy zielone i kroimy je w kostkę.

Pomidory

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Cebulka

Jeżeli kupiliście świeże pomidorki, a nie użyliście gotowych z puszki, to delikatnie je podgotuj w niewielkiej ilości wody. Moje były tak soczyste, że nie musiałam jej dolewać.

Cebulkę z mięsem mielonym podsmaż na patelni na odrobinie oleju, a następnie duś pod przykryciem (do momentu kiedy pieczarki będą gotowe). W trakcie przypraw do smaku solą i pieprzem.

Pieczarki usmaż na masełku. Smaż mniej więcej do momentu, aż odparuje z nich woda. Mają być ładnie usmażone, a nie przypalone.

cebulka-i-mieso-mielone

lopatki

Na koniec wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka (dość sporego) i dolewamy mniej więcej 1,5 litra wody. Dosypujemy przyprawę do pizzy.

Ostatnia czynność jaką wykonujemy, to wsadzenie do naszej zupy serków topionych i wszystko razem gotujemy.

Wrzucamy serki topione

Zupa Pizza

Zupa będzie gotowa kiedy rozpuszczą się w niej serki 🙂

Zupa Pizza

Zupa Pizza

Tagi: ,

14 komentarzy to Zupa pizza

  1. Emilia napisał(a):

    O kurcze chyba nigdy bym nie wpadła na taki pomysł. Domyślam się, że smakuje świetnie. :))

  2. Kasia vel Droczilka napisał(a):

    Już sama nazwa „zupa-pizza” zaintrygowała mnie na maksa.:-) Ciekawy, pyszny pomysł…

  3. Marzena napisał(a):

    Bardzo intrygująca i ciekawa zupa:-)

  4. marta napisał(a):

    ale świetny pomysł:) wygląda bardzo apetycznie:)

  5. Anetka napisał(a):

    Tego nie znała, ale koniecznie muszę spróbować! 🙂
    Teraz czekam tylko, aż takie smakowite cuda wprowadzą do menu Dominium! To byłoby coś jeść zupę-pizzę i przegryzać pizzą ;P

  6. Szymkowiak napisał(a):

    Zupa jak marzenie!

  7. olciaz89 napisał(a):

    ile trzeba wody calkowicie na ta zupe ?

  8. madziula napisał(a):

    Cześć Beatko:)
    Zupka pyszna świetny pomysł:) właśnie się nią zajadam w pracy:)
    Smakowała całej rodzince
    pozdrawiam
    Magda
    p.s. pozdrowienia od Dobrusi i Mieszka

  9. miska napisał(a):

    Nazwa zachęcająca 🙂 Trzeba będzie wyprobować…. Dzięki z apomysł

  10. Majka napisał(a):

    Dziś zrobiłam – pycha! Zupa wyszła cudowna:)

  11. Julia napisał(a):

    Zupa jest super. Robiłam juz z 4 razy. Jest pyszna. Nawet teściowa chwalila a u niej to już musi być święto jak chwali hehe ☺

  12. ania napisał(a):

    A można dodać ziemniaki?? Bo u mnie to kartoflarze jak nie ma ziemniaka to się nie najedzą.

  13. Iza napisał(a):

    Robiłam zupkę dzisiaj. Pyszna. Dodałam trochę papryki jeszcze!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *