Ciasto z rabarbarem

Nie spodziewajcie się po moim cieście z rabarbarem jakiś cudów – jest bardzo proste w przygotowaniu, a i efekt końcowy jak najbardziej zwyczajny – aczkolwiek smaczny 🙂 Po prostu nie mam drygu do drożdżówek, dlatego spokojnie mogę to nazwać pseudo drożdżówką, a na dodatek w mojej wersji jest jeszcze bez kruszonki, której do tej pory nie nauczyłam się robić 🙂



Jak się nauczę, z pewnością się pochwalę :] Póki co smaczne, proste ciasto z produktów, które niedawno się pojawiły w warzywniaku, czyli rabarbaru i truskawek.

Składniki:

  • 500-600 gram rabarbaru
  • 200 gram truskawek
  • 340 gram mąki pszennej
  • 80 gram cukru kryształ
  • cukier puder (do posypania)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 20 gram drożdży
  • 50 gram margaryny (plus odrobina do wysmarowania formy)
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Ciasto z rabarbarem składniki

W małej misce rozkruszamy świeże drożdże. Następnie dosypujemy do nich łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i ¼ szklanki ciepło-letniego mleka. Całość starannie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej kwaśną śmietanę. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (jest ciepło – proponuję na parapecie przy oknie 🙂 )

Rozrabiamy drożdże

rozrabiamy-drozdze-2

Do innej, większej miski, wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, cukier puder, dodajemy szczyptę soli i dwa jajka.

W międzyczasie rozpuszczamy margarynę i pozostawiamy do przestygnięcia.

Wbijamy jajka

Gdy urośnie zaczyn (powinien dość prędko), dokładamy go do tej większej miski i całość razem mieszamy. Następnie wykładamy na blat oprószony mąką i starannie wyrabiamy ciasto. Dolewamy rozpuszczoną margarynę i dalej wyrabiamy. Kończymy kiedy poczujemy, że ciasto już nam się tak mocno nie klei – odchodzi od rąk i blatu. Odstawiamy na trochę do wyrośnięcia.

miski

ciasto

W czasie, kiedy nasze ciasto rośnie, myjemy i odcinamy końcówki od rabarbaru, a następnie drobno go kroimy. Truskawki również myjemy, wykrawamy zielone i kroimy na cztery. Blachę (dużą keksówkę) smarujemy margaryną i obsypujemy odrobiną bułki tartej (nie koniecznie).

Kroimy rabarbar

Kroimy truskawki

Rabarbar pomieszany z truskawkami rzucamy na ułożone wcześniej w formie ciasto – delikatnie dociskamy.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170’C na około 40 minut.

Wkładamy ciasto do piekarnika

Ciasto z rabarbarem

Gdy ciasto ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Świetne, słodko-kwaśne ciasto. Na tą porę idealne 🙂

Ciasto z rabarbarem

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *