Sosik stary jak świat 🙂 Nie ma chyba osoby, która nie eksperymentowałaby z połączeniem ketchup – majonez. Teraz w okresie letniego grillowania, nie wyobrażam sobie sytuacji, by na stole leżał tylko i wyłącznie ketchup i musztarda 🙂
Składniki:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 4 łyżki pikantnego ketchupu (ewentualnie łagodnego – jeszcze go doprawimy!)
- 1 łyżeczka papryki w proszku chili (raczej płaska)
- 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej (raczej czubate)
- szczypta soli
- trochę pieprzu do smaku
Wszystko razem mieszamy w miseczce, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze mocniej jeżeli uznacie, że za mdły;)
Ważne: Przed podaniem powinien poleżeć w lodówce jakieś 10-15 minut.
Świetny pomysł na sos 🙂 Pogoda coraz bardziej nas rozpieszcza, niedługo odkurzę grill ogrodowy i zaproszę gości na kawał mięsa z takim pysznym sosem 🙂
dariawkuchni.
Jednak najprostsze przepisy daja pożądany efekt w postaci ciekawego i zarazem wykwintnego smaku przypominającego mi i przywołującego na myśl wspomnienia z lat kiedy grillowanie było sposobem na wyrwanie się z miejskiej dżungli ale również urozmaicało nasza codzienność:) DZIEKUJE za ten przepis Pani Beato i pozdrawiam