Pikantny sos do potraw z grilla

Sosik stary jak świat 🙂 Nie ma chyba osoby, która nie eksperymentowałaby z połączeniem ketchup – majonez. Teraz w okresie letniego grillowania, nie wyobrażam sobie sytuacji, by na stole leżał tylko i wyłącznie ketchup i musztarda 🙂





Składniki:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu (ewentualnie łagodnego – jeszcze go doprawimy!)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku chili (raczej płaska)
  • 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej (raczej czubate)
  • szczypta soli
  • trochę pieprzu do smaku

Pikantny sos do potraw z grilla - skladniki

Wszystko razem mieszamy w miseczce, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze mocniej jeżeli uznacie, że za mdły;)

Pikantny sos

Pikantny sos

Ważne: Przed podaniem powinien poleżeć w lodówce jakieś 10-15 minut.

Pikantny sos do potraw z grilla

Tagi: , ,

2 komentarze to Pikantny sos do potraw z grilla

  1. Daria pisze:

    Świetny pomysł na sos 🙂 Pogoda coraz bardziej nas rozpieszcza, niedługo odkurzę grill ogrodowy i zaproszę gości na kawał mięsa z takim pysznym sosem 🙂
    dariawkuchni.

  2. Działkowicz pisze:

    Jednak najprostsze przepisy daja pożądany efekt w postaci ciekawego i zarazem wykwintnego smaku przypominającego mi i przywołującego na myśl wspomnienia z lat kiedy grillowanie było sposobem na wyrwanie się z miejskiej dżungli ale również urozmaicało nasza codzienność:) DZIEKUJE za ten przepis Pani Beato i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *