Musicie przyznać, że brzmi ciekawie. Wygląd również niebagatelny – i oczywiście smakuje wyśmienicie Pomysł nie mój – został podpatrzony u znajomego. Wyprawił on ostatnio małą imprezkę z okazji trzylecia istnienia swojej firmy, połączył ją z niedawno otwartym ogródkiem piwnym i w ten oto sposób znalazłam inspirację
Przekąsek było wiele, ale ta jakoś szczególnie przypadła mi do gusty wizualnie i smakowo. Polecam jako dodatek do aperitifu czy fajne coś „na ząb” podczas spotkań przy piwie
Ważne: Nie oszczędzajcie na składnikach – salami, szynka i ser powinny być jak najlepszej jakości.
Składniki:
- placki Tortilla (w opakowaniu jest ich zazwyczaj 4 sztuki)
- kilka plasterków salami (po 3 na każdy placek)
- kilka plastrów żółtego sera (j.w.)
- kilka plastrów dobrej szynki, najlepiej Prosciutto (jest to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki)
- kilka ogóreczków konserwowych
- sosy (czosnkowy, pikantny, salsa – użyłam i wymieniłam te co ostatnio pojawiły się na blogu – świetnie pasują, ale wystarczy tylko jeden np. pikantny do posmarowania placka)
Wędliny i ser mamy już w plasterkach (raczej dość cienkich) więc nie pozostaje nam innego jak równie cieniutko pokroić w plasterki ogórki (po delikatnym skosie). Sosy mamy już przygotowane według przepisów, które pojawiły się w tym tygodniu na blogu.
Smarujemy placek sosem (albo jednym, albo drugim), układamy ser, salami i szynkę, posypujemy plasterkami ogóreczka i zawijamy jak naleśnik.
Kroimy pod lekkim skosem (jak kopytka) na szerokość tak około 3 cm.
Dla amatorów „ostrej jazdy” na pojedyncze snacki nakładamy odrobinkę sosu salsa :]
Podajemy na zimno, np. do zimnego piwa
Ekstra! Szybka przystawka na imprezę albo spotkanie w większej grupie znajomych
Prosta i w zasadzie smak, który lubi każdy młody człowiek: coś w stylu zdrowego fast fooda!
dariawkuchni.
Dobry pomysł nie tylko na imprezę;)
O rety… Pycha!