Domowe szaszłyki z mięsa mielonego

Domowe szaszłyki z mięsa mielonego

To już druga wersja szaszłyków na blogu. Tym razem postawiłam na wieprzowinę oraz mięso w kształcie kuleczek. Zachęcam zarówno do grillowania, ale również do pieczenia w… piekarniku! Nawet w środku zimy, będzie można sobie przypomnieć smak lata :)

Składniki:

  • 60 dag mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowego)
  • 3 małe papryki różnokolorowe (mnie brakło żółtejL)
  • 2 młode cukinie
  • 16 sztuk małych pieczarek (po dwie na każdy szaszłyk)
  • kilka małych czerwonych cebulek
  • 1 średnia biała cebulka (do mięsa)
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • oliwa (około 1/3 szklanki)

Przyprawy: wszelkiego rodzaju przyprawy ziołowe (np. kminek, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy), papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól.

Zaczniemy od warzywnych szaszłyków: pieczarki obieramy (nie koniecznie – możecie je dokładnie umyć), paprykę myjemy (wykrawamy gniazdo nasienne i białe włókna) i kroimy w dużą kostkę, cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry (dość grube – około 1,5 cm), obieramy parę ząbków czosnku i obieramy z wierzchniej skórki cebulkę, którą przekrawamy na pół.

Do miseczki wlewamy około 1/3 szklanki oliwy do której wsypujemy przyprawy („na oko”, ale można przeliczyć to w sposób jedna łyżeczka ziołowych, pół płaskiej papryk): rozmaryn, tymianek, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra itp. – całość mieszamy.

Teraz będziemy je układać w misce, którą wstawimy do lodówki przynajmniej na godzinkę.

Układamy cukinie którą lekko solimy, potem resztę składników co jakiś czas wrzucając ząbek czosnku, a całość skrapiamy przygotowaną zalewą.

Kolejny etap to kotleciki z mięsa mielonego. Tak samo jak tradycyjne kotlety, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i drobno poszatkowaną cebulkę. Dokładamy jeszcze dwie łyżki bułki tartej i obficie przyprawiamy ziołami – tu znów panuje dowolność. Ja użyłam w zasadzie takich samych jak powyżej.

Starannie wyrabiamy i również wkładamy do lodówki. Zimne będzie nam się lepiej formowało później w kuleczki, które nadziejemy na patyki do szaszłyków. (Pamiętaj, aby patyczki wcześniej namoczyć w wodzie, co zapobiega ich przypalaniu się zarówno w piekarniku, jak i na grillu).

Gotowe warzywa nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków (nie wiem jak wam, ale mnie czosnku nigdy nie udaje się nadziać :/), mięso zaś formujemy w dłoniach w małe kuleczki wielkości mniej więcej piłeczki do ping ponga i nadziewamy na patyczki po trzy. Z podanej ilości składników wychodzi mniej więcej 8 szaszłyków warzywnych i 4 mięsne, tj. obiad dla 4 osób.

Ponieważ w piekarniku mam trochę ograniczone pole manewru jeżeli chodzi o układnie tak dużej ilości szaszłyków na kratce, kotleciki położyłam na blasze na tacce do grilla.

Wypróbowałam funkcję grilla w moim piekarniku, ale nie zdała egzaminu – wszystko zaczęło mi się szybko palić, dlatego przygotowałam je nagrzewając piekarnik góra dół na około 190’C – wszystko się ślicznie zrumieniło :)

W trakcie pieczenia parę razy musiałam otworzyć drzwiczki – raz by wypuszczać nadmiar dymu jaki się gromadził – dwa, aby poobracać szaszłyki i te mięsne i te warzywne.

Uwaga: mięsne potrzebują więcej czasu w piekarniku, aby się ładnie zrumienić – około 40 minut – warzywne tylko 20. Dlatego zacznij od opiekania mielonego albo warzywne na dwie raty :-)

Możesz tak jak i ja podać je np. z ryżem :)

Tagi: , , szaszłyki
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

1 odpowiedź to Domowe szaszłyki z mięsa mielonego

  1. Ugotujmy to pisze:

    Idealne danie na lato i zimę :) !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>