Farfalle w sosie śmietanowo – pieczarkowym

Farfalle w sosie śmietanowo - pieczarkowym

Farfalle to po prostu odmiana makaronu, w kształcie kokardek. Tak jak pozostałe, świetnie się komponuje ze wszelkiego typu sosami i lekkimi sałatkami. Możemy podać je z tradycyjnym pomidorowym, pokombinować z serowym (używając paru rodzajów sera), lecz ja dzisiaj zdecydowałam się ponownie użyć bardzo dobrego, sprawdzonego sosu śmietanowo – pieczarkowego.

Plus dzisiejszych farfalli? Robi się je „na szybko”, w dodatku obiad świetnie się odgrzewa, nawet na drugi dzień.

Reklama


Składniki:

  • opakowanie makaronu Farfalle
  • 70 dag pieczarek
  • mały kubeczek śmietany 12%
  • trochę śmietanki z kartoniku 12 %
  • 3-4 dojrzałe pomidory
  • 1 cebulka
  • 70-100 gram żółtego sera do posypania
  • olej do smażenia
  • odrobina margaryny do wysmarowania naczynia
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano

Zapiekankę w zasadzie można podać bez mięsa, lecz mój organizm nie trawi takiego obiadu ;) Ja dokupiłam i również proponuje medaliony z indyka (mogą być też piersi z kurczaka).

Standardowo pieczarki obieramy i kroimy w dość grube plastry.

Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na odrobinie oleju, a następnie dorzucamy pieczarki i smażymy razem całość do momentu, kiedy pieczarki będą delikatnie podsmażone, a nie spalone.

W międzyczasie wstawimy makaron i gotujemy go al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki solimy i pieprzymy do smaku, a następnie wlewamy śmietanę w kubeczku i całość razem smażymy, a potem dusimy pod przykryciem. Należy pamiętać o zamieszaniu co jakiś czas.

Myjemy medaliony z indyka, solimy i pieprzymy do smaku. Wstawiamy do lodówki. Wyciągamy je i rozbijamy je przed planowanym obiadem i smażymy na „świeżo” z obu stron na złoty kolor na odrobinie oleju. By mięso było miękkie i nie „wysuszone” – robię to pod przykryciem.

Makaron gotowy – kończymy sos dolewając trochę śmietany w kartoniku. Wtedy sos nabiera ślicznego, śnieżnobiałego koloru i jeszcze milszego zapachu. Całość wlewamy do garnka z odcedzonym makaronem i mieszamy. Przyprawiamy odrobiną oregano do smaku.

Wykładamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym odrobinką margaryny. Na wierzch układamy pokrojone w plastry pomidory (solimy i pieprzymy je do smaku) i posypujemy startym żółtym serem (dość grubą warstwą).

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190’ na jakieś 20 minut – tylko po to, by się dobrze zagrzało.

Jak już wcześniej wspomniałam, możemy podać z kawałkiem jakiegoś fileta i ozdobić paroma listkami świeżego oregano. Pamiętaj, by każdy dostał choć plasterek tego pysznego zapieczonego z serkiem pomidorka :)

Smacznego!

Tagi: , , , ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

4 odpowiedzi to Farfalle w sosie śmietanowo – pieczarkowym

  1. Nemi pisze:

    Lubię takie obiady:)

    Odpowiedz
  2. anka pisze:

    super przepis musze spróbować,bo jest troszkę inny niż mój. ja zamiast pomidorów dodaje por i ser żółty i do tego pieczone pulpeciki z mięsa mielonego.

    Odpowiedz
  3. Ola pisze:

    pychoza :) pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Mateusz pisze:

    Super przepis,tylko proszę troszkę większe zdjęcia :) …Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>