Pasta z awokado

Tą pastę można użyć w dwojaki sposób. Po pierwsze na rodzinne śniadanko smarując nią świeże pieczywo, po drugie możecie zaserwować ją swoim gościom jako snack – i w takiej formie dzisiaj to zaproponuję. Od paru dni moje wpisy skupiają się na przyjęciu gości na grillu. Nie każdy jednak lubi smażone mięso, a słodka czy też mięsna przekąska w trakcie oczekiwania na posiłek nie każdemu musi przypaść do gustu. Postaw na stole mini sucharki z pastą awokado – zaskoczysz pomysłem, smakiem i wyglądem 🙂





Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado (raczej większe)
  • 3 jajka
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Pasta z awokado - składniki

1. Awokado obieramy ze skórki, wycinamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki (może być w kosteczkę).

2. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (również może być w kosteczkę). Możesz dodatkowo rozgnieść jajko trochę widelcem, by łatwiej zrobiła się z niego jednolita masa w blenderze.

Obieramy awokado

kroimy-w-kosteczke

3. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, tj. awokado, jajko, majonez, wciskamy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Miksujemy.

Blender

4. Pastę nakładamy bezpośrednio na suche mini sucharki, najlepiej zaraz przed podaniem, by za szybko nie zmiękły. Dla ozdoby na talerzu ułożyłam listki mięty.

Ponieważ dla mojego podniebienia pasta ta jest trochę za delikatna ;), na samym końcu przyprawiłam jeszcze gotowe snacki kolorowym pieprzem.

Sucharki

pasta z awokado

Pasta z awokado

Tagi: , , ,

One Reply to Pasta z awokado

  1. Daria pisze:

    Wygląda świetnie 🙂 Wysmarowałabym nią sucharki 🙂 Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *