Z dobrodziejstwa wysypu świeżysz owoców trzeba korzystać zanim nastanie zima. Tym razem w ramach śniadania postanowiłam usmażyć placki z jagodami z dodatkiem banana.
Składniki:
- 150 g jagód
- 1 mały banan
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
- 25-30 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- opcjonalnie miód do polania na koniec
Jeżeli chodzi o letnią propozycję śniadaniową – jest to strzał w dziesiątke, a nawet setkę! Są tak pyszne, że chciałoby się je jeść codziennie Z podanej liczby składników usmażycie około 9 placków. Świetnie nadadzą się jagody, które chwilkę „przeleżały” już w lodówce, tj. takie, których z uwagi na wygląd, nie użyjesz już do żadnego deseru, a w tych placuszkach świetnie zdadzą egzamin. Zaczynamy!
1. Masło rozpuszczamy w małym rondelku i czekamy aż przestygnie (dlatego robimy to jako pierwsze )
2. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
3. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce, dodajemy mleko i przestudzone rozpuszczone masło – całość mieszamy.
4. Banana kroimy w pół-talarki.
5. W dużej misce łączymy ze sobą sypkie i płynne produkty – całość starannie mieszamy łyżką, by uzyskać jednolitą konsystencję (możesz to przyśpieszyć używając miksera, ale ja nie widziałam takiej potrzeby).
6. Do masy wrzucamy banana, jagody i delikatnie mieszamy.
7. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pamiętaj, aby nie nakładać ich zbyt grubych, bo mogą ci się spalić, a w środku nie będą dosmażone.
Na koniec opcjonalnie można polać miodem – dla mnie byłaby to za duża „bomba”
Smacznego
emu1509: niestety piekarnik nie sprawny ale jak tylko go odpale to zrobimy "pla...
Betty: MTX - dzięki za rozwinięcie informacji o wędzeniu łososia. Sama we wpi...
mtx: Witam. Muszę napisać kilka słów bo jako osoba z nad samego morza, węd...
Kasia: bardzo lubię surówki z kapusty pekińskiej, jeszcze nie dodawałam do ni...
dusiowa: uwielbiam pekińską za tyle możliwości...