Babka piaskowa

babka piaskowa

Po ostatnim wpisie, w którym prezentowałam babkę wspominałam, że w zeszycie mamy znalazłam dwie receptury. Dziś pora na drugą. Czym się różnią? Głównie mniejszą ilością jajek oraz innymi proporcjami poszczególnych składników. Całość jednokolorowa i polana na wierzchu odrobiną lukru, pycha!





Składniki:

  • 350 gram mąki
  • 180 gram cukru + cukier waniliowy (małe opakowanie)
  • 15 dkg masła
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • trochę margaryny do wysmarowania formy i bułki tartej do podsypania
  • opcjonalnie opakowanie lukru do polania lub po prostu cukier puder

Babka piaskowa - składniki

Masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka i wyrabiamy masę.

Masło ucieramy z cukrem

Następnie sypiemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym dolewając również po trochu mleka – cały czas wyrabiamy masę łyżką.

wyrabiamy-mase

Ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy by połączyły się ze sobą.

ubijamy-piane

Formę smarujemy odrobiną margaryny i podsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-16’C i pieczemy około 50 minut.

Babka piaskowa

Ostudzoną babkę wyciągamy z formy i albo posypujemy ją cukrem pudrem albo lukrem wg. instrukcji na opakowaniu.

Babka piaskowa 02

babka piaskowa

Nie ma to jak świeżutka domowa babka 🙂

Babka piaskowa

Tagi: ,

One Reply to Babka piaskowa

  1. Kasia napisał(a):

    O matko, jak mi slinka naciekła 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *