Ciasto ananasowe

Ciasto ananasowe

Warto czasem odsiedzieć swoje w poczekalni u lekarza, by przejrzeć niemal wszystkie stare gazety, w których znaleźć można jakieś ciekawe przepisy. Tak właśnie było z ciastem ananasowym. Spodobała mi się w nim prostota samego ciasta i myk z obróceniem 🙂 Efekt – słodkie ciasteczko dla łakomczuszków.

Składniki:

  • puszka ananasa w plastrach
  • 1,5 kostki masła (tj.250 gram)
  • 4 jajka
  • 150 gram cukru brązowego
  • ¾ szklanki cukru białego
  • 340 gram mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli



Osobiście – następnym razem ciutkę zmniejszę ilość cukru, gdyż jak na moje kubki smakowe, było odrobinkę za słodkie. Powyżej podałam ilość składników dokładnie taką, jaka była w przepisie.

½ kostki masła (100 gram) kroimy w kosteczkę i razem z brązowym cukrem topimy w rondelku aż do momentu zagotowania. Cały czas mieszamy by powstała jednolita masa.

Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią masę – czekamy aż przestygnie. Układamy na nią następnie plastry ananasa najgęściej jak tylko się da (jedną warstwę), wcześniej odciśnięte na sitku z zalewy.

wyrabiamy-mase

wykladamy-tortownice-papierem

Układamy ananasy

Resztę masła ucieramy z białym cukrem – mikserem – do momentu aż powstanie nam konsystencja przypominająca krem. Potem dalej miksując, dodajemy po jednym jajku. Kiedy wszystkie jajka będą już zmiksowane, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Sypiemy ją również stopniowo na przemian z mlekiem.

mikser

mikser2

Tak zmiksowane ciasto wylewamy na masę z ananasem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 45 minut. Ciasto ładnie wyrośnie, a czy się upiekło, sprawdzamy patyczkiem. Może się okazać, że będzie potrzebowało trochę więcej czasu (w „oryginalnym przepisie było że 70 minut, ale nie wiem, czy to nie był błąd, skoro mnie wystarczyło jakieś 45…).

Pieczemy ciasto

Po upieczeniu pozostawiamy w tortownicy do ostygnięcia. Następnie wywracamy je do „góry nogami” i ściągamy blachę oraz delikatnie papier do pieczenia. Jeżeli chcesz, aby ciasto wyglądało „bardziej reprezentacyjnie”, możesz przed odwróceniem go podciąć/wyrównać trochę jego spód. Moje było na użytek stricte domowy – więc nic nie kombinowałam – ta chrupiąca skórka była bardzo smaczna 🙂

owijamy-ciasto-folia

Ciasto ananasowe

Ciasto ananasowe

Ciasto ananasowe

Tagi: ,

2 komentarze to Ciasto ananasowe

  1. Malwinka napisał(a):

    Fajowe ciacho! 🙂

  2. martawkuchni.blog.pl napisał(a):

    Ananas to jest to:) W takim połączeniu musiało smakowac doskonale:) Wygląda rewelacyjnie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *