Kotlety ze szpinakiem

Kotlety ze szpinakiem

Nie ukrywam, że czekałam z tym przepisem, aż zrobi się zimno, ponieważ użyję do niego mrożonki. Co prawda mogłabym mrożony szpinak zamienić na świeży, ale potraktowałam te kotlety jako bardzo szybkie i proste danie. Osobom, które nie lubią szpinaku, bądź wydaje im się, że nie lubią, również radzę spróbować. Smak jest bardzo ciekawy i oryginalny.

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego z indyka
  • opakowanie mrożonego szpinaku (czyli 450 gram)
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki masła
  • odrobina oleju do smażenia
  • odrobina bułki tartej

Przyprawy:  sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Zaczynamy od roztopienia masła w rondlu, do którego wkładamy następnie zamrożony szpinak. Czekamy aż się rozmrozi od czasu do czasu mieszając. Następnie dalej gotując czekamy, aż woda z niego odparuje.

reklama



Kiedy to nastąpi, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, około 1-2 łyżek oleju i doprawiamy gałką muszkatołową. Całość mieszamy i jeszcze chwilkę razem gotujemy po czym odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Mięso mielone z indyka wkładamy sobie do dość sporej miski (bo w niej będziemy później miały wszystkie składniki). Wbijamy jajko, dokładamy przestudzony szpinak i płatki owsiane. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę starannie mieszamy i jeżeli zajdzie potrzeba, tj. jeżeli masa będzie trochę „za luźna” – dokładamy do niej trochę bułki tartej.

Formujemy z niej małej kotleciki, które smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Na koniec nadmiar oleju odsączamy papierowym ręcznikiem.

Smacznego!

Tagi: , kotlety, ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

3 odpowiedzi to Kotlety ze szpinakiem

  1. wedelka pisze:

    Fajny pomysł na przemycenie nie zawsze lubianego przez dzieci szpinaku ;)

    Odpowiedz
    • Betty pisze:

      Co prawda kolor (a zwłaszcza w środku) może spowodować, że niektóre zwietrzą spisek, ale dla części dobry sposób na przemycenie!

      Odpowiedz
  2. eM pisze:

    uwielbiam szpinak:) Musze kiedyś spróbować, meegaa pomysł:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>