Rogaliki z jabłkami

Rogaliki z jabłkami

Kolejny przepis z zeszytu mamusi. Rogaliki zawsze kojarzyły mi się z jesiennego – zimowy wieczorami. Czas przypomnieć sobie przepis i zaprezentować na blogu.





Składniki:

  • 2-3 jabłka (kwaskowe)
  • 4 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 5 dag masła
  • 2 żółtka
  • pełna łyżka cukru pudru
  • 1 mała gęsta śmietana (szklanka)
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • odrobina cynamonu (opcjonalnie)
  • cukier kryształ i brązowy (opcjonalnie (do posypania rogalików z wierzchu)

rogaliki-z-jablkami-skladniki

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy cząstki na mniejsze kawałki (tak jak do ciasta z jabłkami). Możemy do jabłek dodać trochę cynamonu jak ktoś lubi.

W międzyczasie w małym rondelku rozpuszczamy masełko, które odstawiamy do ostygnięcia (będziemy nim smarować środek rogalików).

Śmietanę rozcieramy z drożdżami, żółtkami i cukrem. Margarynę siekamy z mąką i dodajemy śmietanę z resztą roztartych składników. Całość razem zagniatamy starając się nie wyrabiać za długo ciasta.

jablka

ciasto

Ciasto (odrywając po większym kawałku) rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy kwadraty o wymiarach około 10 na 10 cm. Te smarujemy ostudzonym, rozpuszczonym masełkiem i nakładamy farsz. Zlepiamy je składając na pół, potem zawijamy mały trójkącik do góry (bardzo dokładnie, bo w przeciwnym razie podczas pieczenia nam się uniesie do góry – tak jak mnie przy niektórych rogalikach) i boki do „tyłu” i do „środka”.

Po prostu formujemy rogaliki 🙂

Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy cukrem (ja część białym, część brązowym).

Jak ulepić rogalki 01

Jak ulepić rogaliki 02

Jak ulepić rogaliki 03

Pieczemy w temperaturze 200 C aż do momentu zezłocenia się. Podajemy ostudzone.

Rogaliki

Ale była wieczorna rozpusta 🙂

Rogaliki z jabłkami

Rogaliki z jabłkami

Tagi: ,

4 komentarze to Rogaliki z jabłkami

  1. ANIA G napisał(a):

    tak dla informacjii pominełaś w przepisie ile ma być maki pszennej-myśle ze 500g.
    przepis jest świetny robie tez rogaliki ale zamiast smietany daje mleko.pozdrawiam

  2. Nemi napisał(a):

    Domowe rogaliki – mniam, muszą znikać błyskawicznie;)

  3. Betty napisał(a):

    ANIA G – dzięki, nie zwróciłam uwagi na ten błąd! Już poprawione – w przepisie mam 4 szklanki.

    Nemi – wierz mi, że zniknęły nadspodziewanie szybko 😉

  4. Emilka napisał(a):

    Pachnie domowym jedzeniem… 🙂 po rogaliki sięgają wszyscy, niezależnie od wieku, bo WARTO poczuć ten smak i aromat, POLECAM!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *