Ciasto kokosowe

W moim wykonaniu bardzo minimalistyczne, za to dobre, bardzo słodkie, w sam raz do popołudniowej kawki. A ciasto kokosowe dlatego, że potrzebne składniki miałam na wyciągnięcie ręki. W dodatku przepis ze sprawdzonego, pożółkłego zeszyciku.





Składniki na ciasto:

  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa kokosowa:

  • 150 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 150 gram wiórek kokosowych
  • 2 łyżki wody

+ słoik jakiegoś dżemu lub większe opakowanie powideł.

ciasto-kokosowe-skladniki

Ciasto:

Margarynę należy utrzeć z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Na koniec dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia oraz mąkę. Starannie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

ciasto1

ciasto2

Surowe ciasto trzeba wyłożyć równomiernie w formie wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą. Następnie na surowe ciasto położyć cienką warstwę dżemu lub powideł.

ciasto-na-blache

Masa kokosowa:

Masło, wodę i cukier należy zagotować w rondelku aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić z ognia – wrzucić wiórki kokosowe i rozmieszać. Całość równomiernie rozłożyć na warstwie dżemu/powideł.

rondelek1

wiorki-kokosowe

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170’C i piec do momentu zrumienienia/ w trakcie sprawdzać patyczkiem.

pieczemy-ciasto

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i jest naprawdę dobry pomimo, że ciasto nie wygląda jakoś bardzo estetycznie. Ot zwykły, popołudniowy placek. Całość słodka, przechodzi aromatem kokosu, a w środku odpowiednio wilgotne.

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

Tagi:

4 komentarze to Ciasto kokosowe

  1. Lima napisał(a):

    Ile czasu i w jakiej temperaturze piec z termoobiegiem ?
    pozdrawiam

    • Betty napisał(a):

      Jak wspomniałam przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej mamusi, co oznacza że wtedy jeszcze nie stosowano termoobiegu. Sama też go raczej bardzo rzadko używam – stare przyzwyczajenie. Dlatego wybacz ale sama musisz spróbować na termoobiegu a ja czekam na wynik 🙂

  2. ewelina napisał(a):

    Hej 🙂 a ile trzeba piec to ciasto bez termoobiegu?

    • Betty napisał(a):

      50 minut powinno wystarczyć.
      Niestety musiałam je piec na wyczucie, bo w zeszycie mamy nie było żadnej informacji o długości pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *