Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Na naszym polskim, wigilijnym nie może oczywiście zabraknąć kapusty. Czy to z grochem, czy z leśnymi grzybami, czy z pieczarkami. Dziś robię z grochem – w moich starszych wpisach znajdziecie pozostałe. Dorzuciłam do dzisiejszej dla smaczku trochę leśnych grzybków, lecz jeżeli w świątecznych planach macie przyrządzenie kilku rodzajów, to z nich zrezygnujcie – będzie równie pyszna. Ja na same święta Bożego Narodzenia przygotuje z pewnością trzy.





Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200-250 gram grochu łuskanego (mogą być połówki)
  • 25 gram grzybków (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula (lub dwie małe)
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-5 listków liścia laurowego
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz, ewentualnie ciutka cukru – do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

Składniki - kapusta z grochem

Groch:

Grochu łuskanego w połówkach nie musimy namaczać dzień wcześniej. Stosunkowo szybko się on gotuje zalewając go wodą tego samego dnia. Gotujemy w garnku w takiej ilości wody, aby przykryła go dwukrotnie. Pilnuj, aby go nie rozgotować – aby nie zrobiła się „papka”, tylko kuleczki nadal zachowały swój kształt – gotowy do zjedzenia, lecz nie miękki. Po ugotowaniu go odcedź – później dołożymy go do kapusty.

moczymy-groch

Kapusta:

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to przelej ją raz, dwa razy wodą i odciśnij. Potem pokrój trochę drobniej bo „nie fajnie” jest wyciągać z talerza takie długie nitki. W większym garnku zalej zimną wodą i gotuj aż do miękkości. Kiedy woda zawrze, dołóż ziele angielskie, liść laurowy i kminek. Pamiętaj o mieszaniu.

kiszona kapusta

Grzybki i cebulka:

Grzybkom wystarczy jakieś 30 minut moczenia w miseczce w zimnej wodzie. Szybko zmiękną. Odcedź i pokrój je w drobne paseczki. Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę. Obie rzeczy podsmaż na odrobinie oleju, a następnie wrzuć do garnka z gotującą się z przyprawami kapustą i dalej gotuj całość aż do momentu kiedy kapusta będzie już miękka.

grzybki

Na koniec dołóż groch, wymieszaj, ewentualnie dopraw solą, pieprzem, cukrem do smaku – całość zagrzej i kapusta gotowa.

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *