Książęce babeczki

Czyli mój kolejny udział w konkursie, do którego zaprosiły mnie Tyskie Browary Książęce. Browar tym samym promuje swój najnowszy produkt – piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody. W ostatnim czasie panuje spora moda na piwa smakowe, której sama po części uległam 😉 Jedne są lepsze, inne gorsze. Tyskie jak zwykle stawia na wysoką półkę, więc Burgundowe pozostawia na prawdę bardzo dobre wrażenie.

Tak jak ostatnio, postawiłam na snack / przekąskę, którą chętnie bym zjadła do tak skomponowanego piwa. Babeczki są lekko pikantne, a ich zawartość smakiem przypomina coś na wzór pizzy, zapraszam do skosztowania.

Składniki na ciasto:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag sera twarogowego półtłustego
  • 15 dag masła lub margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na farsz/nadzienie:

  • 25 dag pieczarek
  • 15 dag szynki (może być już od razu w cienkich plastrach)
  • 10-15 dag żółtego sera
  • natka pietruszki (pół pęczka)
  • odrobina oleju/oliwy do smażenia
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego lub łyżka przecieru pomidorowego lub 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Na początek przygotujemy sobie farsz. W tym celu obieramy i kroimy drobniej pieczarki, które następnie na odrobinie oliwy podsmażamy. Delikatnie solimy i pieprzymy do smaku. W czasie kiedy się smażą, możemy przygotować sobie szynkę, którą kroimy w paseczki. Na tarce ścieramy żółty ser i szatkujemy natkę pietruszki. Kiedy pieczarki będą już podsmażone, łączymy je z szynką i połową sera. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku, dodając jeszcze łyżeczką przecieru lub ketchupu. Farsz gotowy.

kroimy-pieczarki

szynka-pieczarki

mieszamy

Przechodzimy do ciasta, w trakcie robienia którego, możemy już sobie zacząć rozgrzewać piekarnik do około 190-200’C. Mąkę przesiewamy na blat/stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, dokładamy masło i rozdrobniony widelcem (lub przepuszczony przez maszynkę/zmielony) biały ser. Całość energicznie zagniatamy. Z powstałego ciasta odrywamy po „kuleczce” i wylepiamy nimi foremki. Gorąco polecam papierowe wkładki/foremki, które nie dość że podobno polepszają jakość babeczek, to jeszcze zaoszczędzają nam szorowania foremek;)

ciasto-na-babeczki

Do każdej wyłożonej ciastem foremki nakładamy nadzienie. Pieczemy przez około 20-23 minuty, przy czym po 10 minutach pieczenia posypujemy je resztą startego żółtego sera. W smaku wyśmienite, ciasto rewelacyjne dzięki białemu serowi, „serce” takie jak lubię – konkretne 🙂 Na zdrowie!

tyskie-babeczki

Książęce babeczki

Książęce babeczki

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *