Pulpeciki po meksykańsku

Pulpeciki po meksykańsku

Kolejna smażona kombinacja z mięsem mielonym w roli głównej.  Polecam również inne eksperymenty z pulpetami, czy to bardziej łagodnie, czy np. ze szpinakiem. Po przepis na pulpeciki po meksykańsku sięgnęłam do dyskontowej gazetki, trochę go udoskonalając wg. własnych potrzeb.





Składniki:

  • 50 dag dobrego mięsa mielonego
  • 100 gram tartego żółtego sera
  • 100 gram czerwonej fasoli z puszki
  • 50 gram kukurydzy konserwowej
  • 1 malutka lub pół średniej czerwonej świeżej papryki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki (ewentualnie dwie) – możesz je również zastąpić świeżymi, dojrzałymi  pomidorami
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko (białko)
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • olej/oliwa do smażenia
  • przyprawy: bazylia, sól, pieprz

Składniki na pulpeciki po meksykańsku

Na odrobinie oliwy zeszklij na patelni czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wlej całą zawartość puszki pomidorów. Dusić całość przez około pół godzinki, a pod kod koniec dopraw przyprawami. Ja sypię dość sporo bazylii, ale jedna łyżeczka również powinna wystarczyć.

Paprykę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Szatkujemy natkę pietruszki.

Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Przygotowujemy sobie 100 gram fasoli, 50 gram kukurydzy, jak nie mamy startego to ścieramy 100 gram żółtego sera.

Wszystko wraz z mięsem mielonym wrzucamy do jednej miski i przyprawiamy solą i pieprzem.

mieszamy-w-misce

Na koniec białko i wyrabiamy całą masę, by składniki się równomiernie wymieszały, dosypując trochę bułki tartej.

Formujemy małe kuleczki/kotleciki – pulpeciki 🙂

lepimy-pulpeciki

Smażymy je z obu stron na rozgrzanej oliwie.

Ostatnia czynność to połączenie ich z sosem pomidorowym. W tej postaci dusimy je jeszcze pod przykryciem przez jakieś 10 minut i gotowe!

Ja pierwszego dnia podałam je z kaszą gryczaną, a na drugi z makaronem (muszelkami). Zarówno z jednym jak i z drugim świetnie się komponowały.

Życzę wszystkim smacznego 🙂

Pulpeciki po meksykańsku

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *