Zupa grzybowa

Nikt nie zaprzeczy, że zupa grzybowa, to wraz z pierogami i kapustą, królowa polskiego stołu wigilijnego. W mojej wersji jest zupą całkowicie „swoją”, gdyż bazą oprócz własnoręcznie zbieranych i suszonych przez mojego teścia leśnych grzybów, będzie prawdziwy, aromatyczny, warzywny wywar.




Składniki:

Na wywar warzywny:

  • porządny pęczek włoszczyzny, lub sama skompletuj: 4 duże marchewki, por, 2 małe selery, 3-4 dorodne pietruszki, cebula.
  • około 1/3-1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka soli

Na zupę:

  • 50 gram suszonych leśnych grzybków
  • ½ cebuli
  • śmietana 185 do zabielenia zupy (opcjonalnie)
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sól, pieprz (do smaku)

Dodatek:

  • Makaron łazanki oczywiście 🙂

Składniki na zupę grzybową

Zaczynamy od przygotowania wywaru warzywnego, na którym gotować będziemy naszą zupę. Dobry wywar jest podstawą dobrej zupy, dlatego polecam go wykonać krok po kroku tak, jak jest podane w moim przepisie :). Będziemy potrzebować go około 2 litrów.

Pierwszy krok to przygotowanie warzyw – myjemy je, obieramy i kroimy drobniej, jak na zdjęciach poniżej.

kroimy-wloszczyzne

Następnie w garnku rozpuszczamy masło i w pierwszej kolejności szklimy na nim cebulę z porą. Potem dokładamy pokrojoną marchew, pietruszkę i selera – całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez jakieś 15 minut. Następnie dolewamy około 2 litry wrzącej wody, dodajemy sól i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

garnek

Odcedzamy warzywa i wywar mamy już gotowy. Odstawiamy go do ostygnięcia, a z ugotowanych warzyw możesz przygotować np. zupę krem (odlej sobie trochę wywaru, dolej odrobinę wrzątku do rozrzedzenia i zmiksuj całość blenderem).

W trakcie tych czynności ugotuj makaron.

Ponownie odlej odrobinę wywaru warzywnego i zalej nim grzyby. Mocz przez dobre pół godziny, po czym ugotuj je w nim. Odcedź, gdy będą już miękkie i nie wylewaj wywaru w którym się gotowały. Ostudzone drobno pokrój, albo w kosteczkę, albo w cienkie paseczki.

grzyby

Podsmaż pokrojone grzybki najpierw chwilkę same, a potem razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką – aż do zrumienienia. Na koniec posyp łyżką mąki, zasmaż i wrzuć do wywaru. Dolej również wywar pozostały z gotowania grzybów. Całość pogotuj jeszcze trochę na małym ogniu przez około 15 minut (dopraw ewentualnie odrobiną soli i pieprzu). Przed podaniem (z łazankami oczywiście!) możesz zabielić śmietaną. Jeżeli wyszła ci trochę za gęsta, możesz w trakcie gotowania rozrzedzić ją, dolewając odrobinę wrzątku.

Smacznego.

Zupa Grzybowa

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *