Schabowy w pomarańczach

Schabowy w pomarańczach

Połączenie jak najbardziej trafne, lecz z pewnością nie dla każdego. Trzeba po prostu lubić owocowo-mięsne kombinacje. Eksperymentowanie z tym daniem nie jest trudne, nie wymaga żadnych szczególnie wyszukanych, czy też trudno dostępnych składników. Dlatego polecam szczególnie teraz, kiedy pomarańcze są tak tanie!

Przepis pochodzi ze strony polki.pl, a danie uznałabym za bardzo smaczne, gdybym nie użyła tylu goździków, ile było podane, tj.4-5. Według mnie wystarczyłby jeden lub dwa i całość byłaby znacznie delikatniejsza.

Potrzebne nam dzisiaj składniki to:

  • 4 ładne schabowe (nie za cienkie)
  • ½ szklanki soku z pomarańczy (czyli w zależności od ich wielkości, jakieś 1,5-2 sztuki)
  • 2 pomarańcze
  • 1/3 szklanki białego wina półwytrawnego
  • około 4-5 goździków (a w zasadzie to lepiej 2 dla tych, co nie przepadają za ich intensywnym aromatem)
  • około 4-5 łyżek oleju/oliwy do smażenia
  • odrobina mąki kukurydzianej do panierowania
  • sól i pieprz do smaku (pieprz najlepiej świeżo mielony)

Krok 1:
Myjemy kotlety schabowe. Następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem, solimy i pierzymy do smaku z obu stron. Odstawiamy.

Krok 2:
Wyciskamy sok z pomarańczy – dobre ½ szklanki. Kolejną pomarańczę bardzo dokładnie myjemy i obieramy. Jej skórkę kroimy cieniutkie paseczki. Z kolejnej wykorzystujemy miąższ – wycinamy „fileciki”.

Krok 3:
Kotlety panierujemy w mące kukurydzianej i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeżeli masz bardzo dużą patelnię, wszystkie kolejne czynności możesz wykonywać na niej. Jeżeli nie, to obsmażone kotlety przełóż do niezbyt dużego garnka.

Krok 4:
Do kotletów wlewamy sok z pomarańczy i wino oraz dorzucamy goździki i skórkę z pomarańczy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut. Następnie dokładamy pomarańczowe „fileciki”, czyli miąższ i dusimy na małym ogniu jeszcze przez dodatkowe 10-15 minut.

Gotowe :)

Schabowy w pomarańczach

reklama


Tagi: , goździki, , ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

7 odpowiedzi to Schabowy w pomarańczach

  1. papaja pisze:

    Wygląda bardzo smacznie i na pewno jest to bardzo aromatyczne danie. Połączenie pomarańczy z mięsem wydaje mi się bardzo oryginalne, ale przepis wypróbuję :)

    Odpowiedz
  2. Malwinka pisze:

    Ciekawy przepis :)

    Odpowiedz
  3. Gosia pisze:

    Wygląda super, muszę przygotować i mam nadzieję że będzie smakowało równie dobrze.

    Odpowiedz
  4. Emilka pisze:

    Bardzo ciekawe połączenie smakowe i super alternatywa dla znanego schabowego, fajny pomysł, na pewno spróbuję. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  5. Basia pisze:

    nietypowe ale przy tym kuszące, lubię takie połączenia :)

    Odpowiedz
  6. Konstanty B. pisze:

    jak dla mnie strzał w 10 ;)

    Odpowiedz
  7. Pini pisze:

    Ciekawy pomysł, ciekawa kombinacja schabowy z pomarańczem. Z ananasem już jadłem :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>