Szybkie bułeczki bez drożdży

Szybkie Domowe Bułeczki

Przepis może się przydać jeśli w amoku sylwestrowych przygotowań nie pomyśleliście o… pieczywie na dzisiejszy dzień. Świetne, domowe bułeczki były już na moim blogu – jednak do ich zrobienia potrzebne były drożdże. Do dzisiejszych bułek nie trzeba ich stosować, wystarczą bardzo podstawowe składniki, które bez problemu można znaleźć w kuchennych szafkach – w ostateczności u sąsiada 🙂

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 40 gram masła
  • 2 jajka do ciasta
  • 1 jajko do posmarowania z wierzchu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli



1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i mieszamy.

2. Następnie dodajemy zimne masło i rozkruszamy całość palcami – coś w stylu robienia kruszonki.

3. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, po czym dolewamy do mąki i wyrabiamy całość na gładką masę/ciasto.

4. Formujemy wałek który dzielimy sobie na 8 równych kawałków. Każdy kawałek „rolujemy” na długość około 25-30 cm, zlepiamy dwa końce tworząc kółeczko, które z kolei dwa razy przeplatamy tworząc „podwójną ósemkę”.

5. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszelkiego rodzaju posypki typu mak, czy sezam jak najbardziej wskazane.

6. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180’C.

miseczki

wyrabiamy-ciasto

wyrabiamy-buleczki

domowe-buleczki

Z podanej ilości składników otrzymamy 8 małych bułeczek.

Szybkie Domowe Bułeczki

Szybkie Domowe Bułeczki

Tagi: ,

29 komentarzy to Szybkie bułeczki bez drożdży

  1. napiecyku pisze:

    Piekę podobne z maki razowej, Twoje wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)

    • Kucharzyna pisze:

      Musiałam dodać więcej mleka i troszkę wody, bo ciasto wyszło za suche mimo trzymania się proporcji..

  2. wyglądają fantastycznie:) mniam mniam:)

  3. raptusek pisze:

    Super przepis na domowe bułeczki, jutro wypróbuję 🙂

  4. Sałata pisze:

    Wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

  5. Krysia pisze:

    Przepyszne jeszcze cieplutkie! 🙂

  6. justyna85 pisze:

    Moje właśnie wyszły z piekarnika,w wersji z mąka pszenna razowa,rano zobaczę efekty:)

  7. justyna85 pisze:

    Wyszły pyszne,wilgotne i … nie doczekają rana:)

  8. Początkująca Pani Domu pisze:

    Bułeczki wyglądają wyśmienicie,ale w smaku brakuje mi odrobinę cukru…

  9. kaska823@interia.pl pisze:

    Bułeczki są super właśnie je upiekłam ale dodałam trzy łyżeczki cukru i są super smaczne 🙂

  10. KArolka pisze:

    Przepis fantastyczny !!! Bułeczki wyszły mi cudownie 🙂

  11. didi pisze:

    Pomysł ciekawy ale wszystko zależy od kwesti smaku. Mnie nie smakowały choć wyglądają apetycznie, mocno wyczuwalny jest proszek do pieczenia i to mnie odrzuca. Szukałam alternatywy dla drożdży których zabrakło. Teraz wiem, że są niezastapione. Szkoda bo bułeczki robi się bardzo szybko…

    • Bibi pisze:

      Bzdury straszne piszesz! Z twojej wypowiedzi wynika, że wcale ciast na proszku nie pieczesz – tylko na driżdzach. Piłkę bułki na driżdzach, proszku a także na sodzie – ew nadmiar sody właśnie potrafi dać lekko dziwny posmak (który ja lubię), ale nigdy proszek do pieczenia! Chyba, że dasz 2 łyżki zamiast łyżeczek.

  12. Paula pisze:

    Bardzo fajny przepis, tylko musiałam dać więcej maki 😉

  13. Wiola pisze:

    Zmodyfikowałam ten przepis .takie same proporcje tylko Maka orkiszowa
    masło kokosowe
    2 łyze cukru
    mleko kokosowa
    2jaka
    proszek do pieczenia celiko .wyszły pyszne dziękuję za przepis który poddał mi pomysł na buleczki dla mnie

  14. Paula pisze:

    Mi nie smakuja, raczej wiecej nie zrobie

  15. Marga pisze:

    Super prosty przepis 🙂 moje bułeczki właśnie sie pieką, efekty zobaczymy jak ostygną, ale juz śmiało moge polecić! 🙂

  16. Aga pisze:

    Dzięki za przepis. Właśnie moje bułeczki przebywają w piekarniku. Zamiast jajek dodałam banana (otwarłam lodówkę – a tu był szok, bo nie było w niej ani jednego jajka!). Po wierzchu posypałam siemię lniane, uwielbiam je na pieczywie. Smacznego wszystkim, którzy skorzystają z tego przepisu!!!

  17. AF pisze:

    Super przepis, dodałem jedną szklankę mąki 1850. Wyszły super.
    Dzięki!

  18. Colorful pisze:

    Czy mleko można zastąpić olejem?

  19. Ewela pisze:

    Wspaniałe pachnące pulchniutkie.. Dziękuję za przepis. Szkoda, że nie można dodawać zdjęć.

  20. #SELFIE? pisze:

    Wyglądają bardzo apetycznie. Muszę wypróbować. A czy proszek do pieczenia jest konieczny ??
    ?

  21. fan_buleczek pisze:

    Bułeczki jeszcze w piekarniczku! Ale ju zapowiadają się wyśmienicie. Prawdziwy kunszt smaku i zapachu! Polecam seerdeczne wszystkim wielbicielo dobrego gustu oraz smaku, pozdrawiam fan bułeczek :*

  22. Paula pisze:

    Ja za to rozwalkowalam ciasto i dodałam do środka ser i szynkę, kolejno zwinelam ciasto w rulon i postapilam jak w przepisie. Czekam teraz na efekt końcowy. Trochę się boję, ale cóż!

  23. Kaja pisze:

    I właśnie takiego przepisu szukałam! Dziękuję 🙂

  24. Jagoda pisze:

    Czy można przygotować bułki a upiec je później? Tzn. za kilka godzin?

  25. Magda pisze:

    Takiego przepisu szukałam bułeczki są mega ja dodałam jeszcze suszone pomidory i granulowany czosnek pycha

  26. Lucy pisze:

    Właśnie piekę bułeczki dla Córeczki na poranne śniadanko
    Dziękuję za przepis ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *