Tort bezowy ze słodkim kremem

Tort Bezowy

W poczekalni u lekarza (jak na ironię do stomatologa), wpadła mi w ręce kolorowa gazeta, a w niej dodatek „Torty mistrzów cukierni”. Torty, które tam znalazły robiły wizualnie gigantyczne wrażenie, choć domyślam się, że na dojście do odpowiedniej wprawy potrzeba sporo czasu.

Mój wybór padł na tort bezowy z tego względu, że robiłam go zaraz po ostatnim przepisie – Likierze jajecznym, stąd zostało mi trochę wolnych białek. Nie wyszedł tak pięknie jak na zdjęciach w gazecie, ale smakował wyśmienicie.


Składniki:

Beza

  • 200 ml białek
  • 34 dag cukru białego

Krem:

  • 40 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 350 ml śmietany 36% (przed przygotowaniem powinna być w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki)
  • 33 dag ciemnej czekolady o zawartości kakao minimum 53% (wcześniej należy ją rozpuścić i przestudzić) lub gotowy czekoladowy krem do tortów (wtedy składniki zgodnie z tym co napisane na odwrocie opakowania)

Zaczynamy od naszej bezy czyli ubijamy mikserem białka w trakcie powoli dosypując cukier. Efekt końcowy – piana ubita na sztywno.

beza

Na papierze do pieczenia/pergaminie, rysujemy koło o średnicy około 24 cm (dwa – na każdym papierze po jednym) i albo z rękawa cukierniczego albo drewnianą łyżką wyciskamy/wykładamy na koła pianę formując krążki.

kolka

Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 145’C i pieczemy przez 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, studzimy i jednocześnie suszymy. Uważaj, bo krążki są bardzo delikatne i łatwo ulegają złamaniu. Jak chcesz je przełożyć np. na kratkę z piekarnika, by nie przypiekły się za bardzo od rozgrzanej blachy od spodu, to najpierw „odetnij” je od papieru, wsuwając pod spód ostry nóż.

suszymy-beze

Aby przygotować krem, należy ucierać masło z cukrem pudrem do momentu aż masa zbieleje. Następnie powoli dodawaj śmietanę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na samym końcu dodaj czekoladę (wcześniej rozpuszczoną i lekko przestudzoną). Przygotowanym (lub „kupnym”) kremem przełóż zimne krążki i udekoruj według uznania.

przekladamy-tort-bezowy

Tort bezowy gotowy 🙂

Tort Bezowy

Tagi: ,

5 komentarzy to Tort bezowy ze słodkim kremem

  1. Kraina napisał(a):

    Mmmm, kocham ten czekoladowo-maślany krem. Tylko zawsze robię z mlecznej czekolady i już bez dodatku cukru, kolejnym razem zrobię jak Ty- gorzka czekolada plus cukier, tak dla porównania:) Bardzo podoba mi się połączenie bezy i tego pysznego kremu:)

  2. Nemi napisał(a):

    Musiał być pyszny;) Mój stomatolog nie ma takich fajnych gazetek;D U niego są tylko te które straszą wypadaniem zębów 0_0

  3. Nashelly napisał(a):

    Pyszny! Zwłaszcza boski krem *_*

  4. dr.Volla napisał(a):

    A mnie się nigdy bezy nie udają, nie wiem, co robię źle 🙁

  5. kalinas napisał(a):

    uwielbiam, torty bezowe, muszę spróbowac twojego przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *