Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

I znowu słodkości na bazie śliwek od babci Kazi. Dobre, bo kwaskowe, a takie połączenia lubimy. W trakcie robienia pomyliły mi się czynności – pianę z białek powinniśmy połączyć z całym ciastem, a nie tylko z połową, jak zrobiłam to poniżej. Finalny efekt pokazał jednak, że tak również się da!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 4 jajka
  • 10 łyżek gorącej wody
  • 10 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • śliwki (wykorzystałam trochę ponad pół kg.)

Zaczynamy od utarcia żółtek z obydwoma cukrami. Powoli dolewamy do masy wodę i olej – na przemian, ciągle mieszając. Ja w tym celu używałam miksera na bardzo niskich obrotach.

Następnie łączymy tą masę z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie ze sobą mieszamy.

Ubijamy pianę z białek na sztywno i mieszamy ją delikatnie z ciastem (lub tak jak ja w tym przypadku –  podzieliłam ciasto na pół – jedną połową wykleiłam formę, a do drugiej dodałam 2 łyżki kakao i pianę z białek).

Ciasto wymieszane z pianą z białek dzielimy na 2 części. Jedną wylepiamy formę posmarowaną jakimś tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Układamy połówki śliwek wcześniej umyte i  bez pestek (skórką do spodu i lekko dociskamy). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180’C i podpiekamy przez około 15 minut.

Do drugiej połowy ciasta dokładamy 2 łyżki kakao, całość mieszamy, a po wskazanym wyżej czasie, wykładamy na podpieczone ciasto i posypujemy małymi kawałeczkami śliwek. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30-40 minut sprawdzając, czy patyczek jest już suchy.

dwukolorowe-ciasto-ze-sliwkami-skladniki

Pierwszy podpiek piekłam bliżej dołu piekarnika (na 2 półce), kiedy dołożyłam „ciemne” ciasto, przełożyłam blachę wyżej, tj. na 3 półkę od dołu.

Użyłam mniejszej formy do pieczenia o wymiarach 28 na 24 cm.

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

Tagi:

6 komentarzy to Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

  1. Lena pisze:

    Bardzo apetyczne ciasto 🙂

  2. gin pisze:

    Cudowne Ci wyszło 🙂

  3. Zofiana pisze:

    Ostatnio też produkuję ciasta ze śliwkami 🙂

  4. Piotr pisze:

    Bardzo smacznie wygląda to ciasto

  5. Majka pisze:

    och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂

  6. Marek pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie. Wypróbuję przepis:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *