Sałatka szopska

Sałatka szopska

Prosta i szybka sałatka dla miłośników octu balsamicznego – znam takich co nie potrafią się bez niego obejść. Przepis pochodzi z książki „Z babcinego notatnika – Sałatki” Elżbiety Adamskiej.

Składniki:

  • 1 sałata (rodzaj dowolny, możesz zrobić miks z różnych)
  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 okazały pomidor lub trzy małe
  • garść czarnych oliwek
  • pół opakowania sera feta (użyłam sera Favita i dodałam go trochę więcej)
  • 1 papryka (np.żółta bo uatrakcyjni kolorystycznie naszą kompozycje)
  • natka pietruszki (w przepisie 1 czubata łyżka, ale możesz użyć nawet pół pęczka – bogata w witaminę C)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju z pestek winogron)
  • pieprz, sól do smaku



Przygotowywanie tej sałatki to jak tworzenie obrazu 🙂 Warzywa należy dokładnie umyć, osuszyć. Ułożyć na półmisku mniej lub bardziej rozdrobnione liście sałaty, na nie ułożyć pokrojonego w plastry ogórka i pomidora. Dodać pokrojoną paprykę, cebulę na cienkie talarki (piórka) i ser feta. Posypać oliwkami całymi lub w plasterkach i poszatkowaną natką pietruszki.

salatka-01

salatka-02

Ocet balsamiczny

Dresing: należy wymieszać jedną łyżkę wody z jedną łyżeczką miodu. Dodać jedną łyżkę octu balsamicznego, dwie łyżki oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Polać sałatkę dopiero przed podaniem na stół, a dodatkowo można jej smak jeszcze urozmaicić przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Sałatka szopska

Tagi: , ,

3 komentarze to Sałatka szopska

  1. LaStrada napisał(a):

    Kolorowo i pysznie 🙂

  2. emilka napisał(a):

    Moje dzieciaki pokochały Twoją sałatkę, za to ja polecam oliwę z oliwek develeya i oliwki, nie ma lepszych 🙂 buziaki!

  3. X napisał(a):

    Jak myślicie ile kalorii może mieć taka sałatka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *