Proste, szybkie, klasyczne ciasto z jabłkami, które będzie w stanie przygotować nawet największy kuchenny laik. Szarlotka zawsze świetnie smakuje jako poobiedni deser czy ciasteczko do kawy. Często podawana jest również na ciepło.
Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- 1 kostka dobrej margaryny
- 10 dag cukru kryształ
- 8 dag cukru waniliowego
- 3 jajka
- Szczypta soli
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 1,20 kg jabłek
- 5-10 dag cukru kryształ
- 8 dag cukru waniliowego
- płaska łyżka cynamonu
Po pierwsze, wszystkie składniki na ciasto należy razem ze sobą zagnieść, by powstało w miarę gładkie ciasto.
Te podzielić trzeba następnie na dwie części, z czego jedną (może być ta ciutkę mniejsza), wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej pół godziny, bo musi być mocno schłodzona, byśmy mogły ją na końcu zetrzeć na tarce.
W pierwszej wykładamy spód dużej prostokątnej blachy do pieczenia, którą wcześniej smarujemy jakimś tłuszczem (ja zawsze margaryną) i podsypaną bułką tartą. Jak wystarczy ci ciasta, to możesz zrobić trochę wyższe brzegi. Ponakuwaj je widelcem dość gęsto.
Jabłka pokrój na drobne kawałki po uprzednim ich umyciu, obraniu i wykrojeniu gniazda nasiennego. Wymieszaj je z cukrem (ilość cukru należy odpowiednio dobrać w zależności od kwaśności jabłek) i cynamonem.
Wyłóż je na ciasto, a to z lodówki zetrzyj na wierzchu na tarce o grubych oczkach.
Piecz całość w temperaturze 190’C przez około godzinę w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół.
Na koniec posypać z wierzchu cukrem pudrem, kiedy już ostygnie.
Mniam, Twoja wygląda wyśmienicie 🙂