Ciasto z jabłkami

Proste, szybkie, klasyczne ciasto z jabłkami, które będzie w stanie przygotować nawet największy kuchenny laik. Szarlotka zawsze świetnie smakuje jako poobiedni deser czy ciasteczko do kawy. Często podawana jest również na ciepło.

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 kostka dobrej margaryny
  • 10 dag cukru kryształ
  • 8 dag cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 1,20 kg jabłek
  • 5-10 dag cukru kryształ
  • 8 dag cukru waniliowego
  • płaska łyżka cynamonu



Po pierwsze, wszystkie składniki na ciasto należy razem ze sobą zagnieść, by powstało w miarę gładkie ciasto.

Te podzielić trzeba następnie na dwie części, z czego jedną (może być ta ciutkę mniejsza), wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej pół godziny, bo musi być mocno schłodzona, byśmy mogły ją na końcu zetrzeć na tarce.

W pierwszej wykładamy spód dużej prostokątnej blachy do pieczenia, którą wcześniej smarujemy jakimś tłuszczem (ja zawsze margaryną) i podsypaną bułką tartą. Jak wystarczy ci ciasta, to możesz zrobić trochę wyższe brzegi. Ponakuwaj je widelcem dość gęsto.

Jabłka pokrój na drobne kawałki po uprzednim ich umyciu, obraniu i wykrojeniu gniazda nasiennego. Wymieszaj je z cukrem (ilość cukru należy odpowiednio dobrać w zależności od kwaśności jabłek) i cynamonem.

Wyłóż je na ciasto, a to z lodówki zetrzyj na wierzchu na tarce o grubych oczkach.

Piecz całość w temperaturze 190’C przez około godzinę w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół.

Na koniec posypać z wierzchu cukrem pudrem, kiedy już ostygnie.

Ciasto z jabłkami

Tagi: , sarlotka

1 odpowiedź to Ciasto z jabłkami

  1. gin napisał(a):

    Mniam, Twoja wygląda wyśmienicie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *