Drożdżówka z kruszonką

Nawet nie wiecie, jak nie cierpię piec drożdżówek! To ciasto ewidentnie nie moja specjalność, a wyroby nigdy nie wychodzą perfekcyjnie. Co jakiś czas podchodzę do tematu szukając nowych rozwiązań, często zwalając swoje niepowodzenia nawet na piekarnik 🙂 Prezentuje zatem przepis na normalną, przyzwoitą drożdżówkę 🙂

Składniki na ciasto:

  • 3/5 kostki dobrej margaryny
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki pszennej

Składniki na kruszonkę:

  • ½ kostki masła lub dobrej margaryny
  • ¾ szklanki mąki
  • 2/5 szklanki cukru



Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W tym celu kroimy drobniej masło lub margarynę i dodajemy do niego/niej mąkę i cukier. Zagniatamy ze sobą razem składniki rękami, po czym rozdrabniamy w palcach na małe kawałeczki o różnych kształtach i wielkościach – niesymetryczne grudki. Następnie odstawiamy, by w trakcie przygotowywania ciasta drożdżowego sobie podeschły.

Lekko podgrzewamy mleko i dorzucamy do niego rozdrobnione drożdże. Mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy na bok. Następnie ucieramy mikserem żółtka z cukrem i dolewamy do nich rozpuszczone wcześniej w mleku drożdże. Całość mieszamy ze sobą łyżką. Dodajemy jeszcze na koniec pół szklanki mąki.

Tak wymieszaną łyżką masę odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.

wyrabiamy-ciasto

W tym czasie 3/5 margaryny rozpuszczamy w małym rondelku i odstawimy do całkowitego przestygnięcia (potem należy ją jeszcze lekko schłodzić w lodówce, bo w przeciwnym razie może wyjść zakalec).

Gdy zaczyn trochę zwiększy swoja objętość oznacza to, że drożdże zaczęły pracować i możemy przejść dalej do przygotowywania naszego ciasta. Przelewamy go do większej miski i dodajemy stopniowo całą resztę mąki cały czas mieszając łyżką. Kolejny raz odkładamy miskę w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie, wlewamy schłodzoną, rozpuszczoną margarynę i przechodzimy do czynności której ja osobiście nie lubię najbardziej – wyrabiamy  ciasto do momentu, aż zacznie nam samo odchodzić od dłoni. To trwa…..

wyrabiamy-ciasto-2

Długą wąską prostokątną formę smarujemy margaryną, a następnie podsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej nasze wyrobione ciasto i rozkładamy je środku równomiernie. Na koniec posypujemy je naszą wcześniej przygotowaną kruszonką.

Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia – to najlepszy czas, aby piekarnik rozgrzał się nam do 160’C.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 80-90 minut „góra-dół”, sprawdzając w trakcie patyczkiem, czy jest już gotowe. Jeżeli masz termoobieg, to podobno wystarcza 40 minut.

pieczemy-drozdzowke

Drożdżówka z Kruszonką

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *