Pikantne ciasteczka

Lekko nie będzie. Bez wątpienia ciasteczka, na które przepis dostałam od Pani z przedszkola należą do tych cięższych, kalorycznych. Co tam, raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Tym bardziej, że jedno naprawdę czuje się w żołądku 🙂

Składniki na ciastka:

  • 4 szklanki mąki pszennej (może być też żytnia lub proporcja 1:1);
  • 200 gram żółtego sera (tarty drobno);
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 20 gram świeżych drożdży;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 250 gram margaryny;
  • 2 całe jajka + 1 żółtko;
  • 2-3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego);
  • 2-3 łyżki prażonej cebulki;
  • po 1 łyżeczce soli, papryki słodkiej, ziół prowansalskich lub bazylii.



Drożdże mieszamy w szklance z 1 łyżeczką cukru aż do rozpuszczenia.

Ser, jeżeli mamy w kawałku, ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Margarynę siekamy na drobniejsze kawałki.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Wszystkie składniki najpierw nożem ze sobą szatkujemy na blacie, a potem wyrabiamy z nich ciasto.

1

Odrywamy spore kawałki i rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra. Foremką wykrawamy pożądane kształty i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem (ale niekoniecznie).

2

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200’C na czas około 8-10 minut – aż się ładnie zarumienią.

Ciasta jest na tyle dużo, że pieczemy je partiami. Możesz, tak jak ja, przygotować do nich sos czosnkowy który finalnie do nich genialnie pasował.

3

Według mnie ciasteczka dużo lepiej smakują na drugi dzień 🙂

Pikantne ciasteczka

Tagi: ,

2 komentarze to Pikantne ciasteczka

  1. lena pisze:

    Świetne do chrupania przy oglądaniu filmu:)

  2. Basia pisze:

    He he he he są pyszne bo moje 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *