Makaron z porami i tuńczykiem

Makaron z porami i tuńczykiem

W odstępstwie od słodkości pojawiających się w dużej ilości w ostatnim czasie, coś dla aktywnych, ale nie tylko 🙂 Smaczne, proste drugie danie na bazie makaronu, na które przepis znalazłam w jednym z magazynów dla biegaczy.

Składniki:

  • około 8 porów
  • kartonik śmietanki 30%
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach (ewentualnie rozdrobnionego) w oleju
  • 1 średnia cytrynka (sok z niej)
  • pęczek natki pietruszki
  • ser parmezan lub pecorino do posypania
  • 400 gram makarony tagliatelle
  • papryka słodka i ostra w proszku do przyprawienia

1

Myjemy pory i odcinamy zielone części, których nie będziemy używać. Białą część każdej pory kroimy w talarki lub półtalarki (jak wolicie).



Na dość dużej patelni rozgrzewamy olej odciśnięty z puszek z tuńczykiem i na nim podsmażamy nasze pokrojone pory. Kiedy zmiękną, dodajemy tuńczyka i całość polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Całość mieszając razem podsmażamy.

2

W międzyczasie wstawimy wodę na makaron – lekko osoloną.

Do por z tuńczykiem dolewamy śmietanę i dość obficie przyprawiamy paprykami w proszku – całość dalej smażymy co jakiś czas mieszając – już pod przykryciem.

3

Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go i sos porowo – tuńczykowo – śmietanowy wlewamy do garnka z makaronem i całość mieszamy dodając poszatkowaną natkę pietruszki.

Makaron z porami i tuńczykiem

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *