Placek z orzechami włoskimi

Placek z orzechami włoskimi

Orzechy włoskie nieodłącznie kojarzą mi się ze świętami. Jeśli szukacie przepisu na coś słodkiego na święta – podaję wam przepis na pyszny, orzechowy placek.

Oryginalny przepis, który znalazłam w zeszycie mojej mamy, opisywał ilość składników na tortownicę o kilka centrum większą niż tą, którą posiadał. Użyła dlatego ciut mniejszą ilość składników niż ta, która była podana w oryginale.

Składniki:

  • pół szklanki maki pszennej
  • pół szklanki maki ziemniaczanej
  • 200 gram margaryny
  • 4 jajka
  • 300 gram cukru (nie lubię bardzo słodkich ciast, dlatego użyłam jakieś 250)
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego

Możecie również podobnie jak ja zadbać o jakąś ciemną polewę na koniec.



Zaczynamy od utarcia mikserem margaryny razem z cukrami, a następnie dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku.

Następnie dodajemy obie maki wymieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesiane przez sito) – dalej miksujemy.

1

Następnie wrzucamy zmielone orzechy (rozdrobniłam je nożem na malutkie kawałki) i kakao – całość razem miksujemy na niskich obrotach by się połączyły.

Przechodzimy do ubicia piany z białek, którą jak jest już sztywna, delikatnie mieszamy z ciastem.

2

Przekładamy je do natłuszczonej i podsypanej bułką tartą tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około godzinkę.

3

Upieczone, ostudzone polewamy polewą i dowolnie ozdabiamy.

Placek z orzechami włoskimi Placek z orzechami włoskimi

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *