Gotowane buraczki

Gotowane buraczki sprawdzą się jako świetny dodatek do wielu obiadów, w tym do przygotowywanych mięs. Ja wczoraj zrobiłam je jako dodatek do roladek schabowych.





Potrzebne składniki to:

  • 1 kg buraków ( gatunek nie ma znaczenia ale warto kupić ładne – ja kupiłam bardzo smaczną, podłużną odmianę)
  • sól (szczypta do smaku)
  • pieprz (szczypta do smaku)
  • kwasek cytrynowy  (szczypta do smaku)
  • cukier (szczypta do smaku)

Buraki myjemy, wsadzamy do garnka, zalewamy zimną wodą – gotujemy jak ziemniaki (pod przykryciem), tylko nie solimy wody. Jak już się ugotują (sprawdzamy nakłuwając nożem lub widelcem czy wchodzi do środka), odcedzamy i czekamy aż ostygną.

Buraczki

Gotujemy buraki

Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na najgrubszym oczku. Obowiązkowo rób to w rękawiczkach gumowych/lateksowych, lub jeżeli nie masz, to przez jakiś woreczek. Buraki strasznie farbują. Dobrze jest również założyć fartuch kuchenny.

Ścieramy buraki

Miska buraków

Przekładamy je do garnka i dolewamy niewielką ilość letniej, przegotowanej wody. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. W trakcie próbujemy. Jeżeli wydadzą wam się za mdłe, można dodać szczyptę kwasku cytrynowego – jak przesadzicie nic się nie stało – dodajcie pół lub łyżeczkę cukru.

Buraczki

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Buraczki

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *