Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

Bardzo smaczny pomysł na obiad dzięki któremu mamy dodatkowo smaczny wywar na zupę oraz sałatkę jarzynową na kolację czy śniadanie. Potrawką z kurczaka ze smakiem zajadała się moja córeczka, która ma rok i cztery miesiące, a zapewniam was, że nie wszystko co gotuję jej smakuje 🙂





Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • mała cebulka
  • kostka rosołowa (np.wołowa)
  • kubeczek śmietany 12 % (ja użyłam dużego)
  • pęczek lud dwa koperku (ja skroiłam dwa)
  • około 2 łyżki mąki (na zasmażkę)
  • około 2 łyżki margaryny (na zasmażkę)

Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Zaczynamy od przygotowania wywaru, czyli od umycia udek, obrania warzyw, zalania ich zimną wodą i gotowania (ja często przykrywam liśćmi kapusty). W trakcie przyprawiamy do smaku odrobiną pieprzu, opalamy i dorzucamy cebulkę, kostkę rosołową rozpuszczamy w odrobinie gorącego wywaru i dolewamy do reszty. Całość gotujemy na małym palniku pod przykryciem, aż kurczak się ugotuje, a warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane 😉 ).

goujemy_wywar

Kiedy wszystko będzie ugotowane, wyciągamy udka i pozostawiamy do ostygnięcia. Obierz je potem z całego mięsa starannie – ale nie czekaj aż będą zupełnie zimne, gdyż mięso wtedy trudniej odchodzi od kości. Wyjmij warzywa, które potem pewnie wykorzystasz do sałatki jarzynowej 🙂 Resztę wywaru przecedź przez sito. Poszatkuj koperek.

Teraz zasmażka – na patelni rozpuść margarynę i dosyp do niej mąkę – ciągle mieszając. Dolewaj również jakieś pół szklanki wywaru. Całość przełóż do garnka i wlej śmietanę (którą wcześniej wyjęłaś z lodówki, by doszła do temperatury pokojowej, co zapobiega jej zważeniu się). Całość podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając. Dołóż koperek i kurczaka – całość razem pogotuj, aż mięso będzie ciepłe (mieszaj, bo lubi przywierać).

Podawaj z ziemniaczkami których ugotowałaś dwa, trzy więcej, by wykorzystać je przy okazji do sałatki jarzynowej 😛

Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

Sałatka jarzynowa – z wywaru mamy marchewkę, pietruszkę i seler – przy okazji potrawki mamy ziemniaczki – jeszcze tylko jajeczko, jabłuszko, parę ogórków kiszonych, majonez musztarda, sól i pieprz i kolacja lub śniadanko gotowe 🙂

Tagi: , ,

8 komentarzy to Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

  1. Anka napisał(a):

    super pomysł dzięki:)pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. tigger napisał(a):

    Mniam…Tylko ja omijam kostkę rosołową, bo to sama chemia, zwykłą solą, pieprzem i ziołami też się wystarczająco doprawia

    Odpowiedz
  3. aga napisał(a):

    szczegolnie b. zdrowa kostka rosolowa 😉 . wystarczy zwyczajnie ugotowac kurczaka!

    Odpowiedz
  4. Jolcia napisał(a):

    Dokładnie, przecież wywar gotujesz z kurczaka, po co ta kostka, przecież to głównie sól, oszczędź kostki z myśla o dziecku

    Odpowiedz
  5. Magda_ napisał(a):

    Dzisiaj robiłam tego kurczaczka. Serio polecam. Nie byłam nigdy przekonana, co do gotowanego mięcha, ale ten przepis jest super – a powiem, że jestem wybredna 🙂 . Tak jak poprzedniczki nie dodałam kostki rosołowej, a zwyczajne przyprawy.
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  6. lancet napisał(a):

    Zrobiłem i dobrze „zadziałało”. Towarzystwo było zadowolone.

    Odpowiedz
  7. K.W. napisał(a):

    Pyszna wyszła mi potrawka, dziękuje za przepis Betty! kiss dla córeczki :*

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *