Placek Jacek

Skąd nazwa? Zawsze taka była w zeszycie mamy. Pewności nie ma, domyślam się, że został tak ochrzczony na część mojego tatusia. W dodatku znajduje się na pierwszej stronie! Sąsiednia strona okraszona została dodatkowo pięknym rysunkiem, którego autorem jestem z pewnością ja lub moja siostra. Czas zaczynać, czas na owocowy placek Jacek 🙂





Składniki:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 12 dag cukru kryształ
  • 12 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • 30 dag śliwek
  • trochę tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy

Mama zaznaczyła w swoim zeszycie uwagę – jeśli chcemy je upiec w dużej prostokątnej formie, należy pomnożyć składniki razy dwa. Ja upiekłam w małej tortownicy z podanej ilości składników.

Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami.

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy.

Śliwki myjemy i wyciągamy pestki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe ćwiartki.

Owoce wkładamy do ciasta i mieszamy.

Blachę smarujemy margaryną i podsypujemy bułką tarta.

Do formy przekładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do około 210’C na około 35 minut.

Ostudzone wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Efekt – owocowy, lekko kwaskowy placek „Jacek” 🙂

Tagi: , placek,

1 odpowiedź to Placek Jacek

  1. emu1509 napisał(a):

    niestety piekarnik nie sprawny ale jak tylko go odpale to zrobimy „placka Jacka” Pani Zuzi:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *