Po raz pierwszy skosztowałam je w grudniu ubiegłego roku. Przyniosła je moja siostra. Bardzo ciekawy i oryginalny smak, oparłam się na przepisie przyniesionym przez siostrę, który znalazła na opakowaniu płatków firmy Melit. Dodatkowo obsypałam je wiórkami kokosowymi.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 130 gram margaryny
- 8 łyżek mleka
- cukier waniliowy (małe opakowanie) lub esencja zapachowa (tak było w oryginale napisane)
- odrobina wiórków kokosowych lub cukru pudru do posypania
- opcjonalnie papierowe „papilotki”, foremki o średnicy 3,5 cm (malutkie) około 35 sztuk
1. W garnku musimy zagotować mleko z cukrem zwykłym oraz waniliowym, margaryną i kakao, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
2. Do gotującej się masy wsypujemy płatki owsiane, dokładnie mieszamy i gotujemy je przez jakieś 35 minut. Nie zapominamy o mieszaniu co jakiś czas, by się nie przypaliły.
3. Pod koniec jeżeli zauważymy, że masa jest zbyt sypka, dolewamy jeszcze trochę mleka i możemy dodać odrobinę margaryny. Masa musi być na tyle „lepka”/”spoista”, by można z niej było później lepić kulki.
4. Po ugotowaniu odstawiamy by lekko przestygła i kiedy już nie będzie parzyć w ręce, formujemy z niej kuleczki, które na koniec oprószamy i przygniatamy ociupinką wiórek kokosowych. Będą sprawiały ładne wrażenie oraz wzbogacą smak naszych kuleczek.
5. Wkładamy je na koniec w malutkie „papilotki”, jeżeli takie akurat mamy, a jeżeli nie, to po prostu układamy na półmisku i schładzamy przed podaniem w lodówce.
Koniec 🙂
Ostatnie komentarze