Ciasto z rabarbarem

To już drugi przepis na ciasto z rabarbarem, który pojawia się na blogu. Dostałam z pewnego przepisu i muszę przyznać, że po dopracowaniu wzorku na wierzchu ciasta, będzie to jedno z naszych ulubionych, domowych ciast w rabarbarowym okresie.

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 kostka dobrej margaryny
  • 10 dag cukru kryształ
  • 8 dag cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru (może być trochę ponad)
  • 10 dag cukru kryształ
  • 8 dag cukru waniliowego
  • trochę cukru pudru do posypania z wierzchu

Ciasto z rabarbarem - składniki

Wszystkie podane wyżej składniki na ciasto razem ze sobą zagnieść i podzielić na dwie części.


ciasto

Jedną połową wyłożyć blachę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą.

Ciasto pozakłuwać widelcem by mogło „oddychać” podczas pieczenia.

Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w kostkę na mniejsze kawałki.

rabarbar

Zasypać go cukrem i wymieszać.

Wyłożyć na ciasto, a z pozostałego ciasta albo uformować wałeczki i położyć je na wierzch.

ukladamy-ciasto

Piecz całość w temperaturze 190’C przez około godziny góra-dół.

Na koniec, kiedy już ostygnie, posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem wyszło bardzo dobre, kwaskowe, a nie słodkie, przesłodzone. W sam raz nadaje się na deser w ciepłe i upalne dni.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *